La comunitat educativa de l'escola Carme Guash de Figueres, tipa dels tretze anys en barracons i de les acusacions creuades entre partits, ha dit "prou" i ha volgut deixar clara la situació de l'escola. En un comunicat fet públic avui després que l'Ajuntament culpés Educació de no preveure la construcció de la nova escola pels propers anys, els recorda que és l'Ajuntament qui ha de lluitar per la ciutat i assegura que des que també són responsables de la situació. Reclamen a tots els partits que es deixin de partidismes i resolguin la situació.

Diuen que estan cansats de "mentides, evasives, de pilotes fora".

L'escola es va obrir fa tretze anys a l'Olivar Gran en barracons. Fa uns anys es va decidir traslladar a l'antiga presó. Es construïrà un edifici nou i es compartiran espais dels edificis del centre penitenciari que es remodelaran.

Des de la comunitat educativa han explicat que després que el novembre de l'any passat justícia fes el traspàs de l'ús de l'edifici de l'antiga presó el següent pas "era que el consistori es posés en contacte amb el departament d'Ensenyament per a la redacció del projecte".

Al darrer consell escolar hi assistiren l'alcalde, Jordi Masquef, i la regidora d'Ensenyament, Núria Galimany. Relaten que una representant dels pares el va preguntar si després de la firma del traspàs de la presó a ensenyament, s'havien posat en contacte ajuntament i departament per començar la redacció del projecte," ja que l'ajuntament té els diners per començar-lo i així avançar d'alguna manera encara que no hi hagin pressupostos de la generalitat aprovats". La resposta, segons exposa l'escola, "no va ser gens aclaridora, ens van donar a entendre que no s'havia fet res i els vam transmetre el nostre desacord i la sensació d'oblit de l'ajuntament en vers l'escola Carme Guasch".

El centre tindrà un edifici nou i a l'actual es compartiran alguns espais. "Pels usos de la nau central es van realitzar un parell de reunions psicodèliques de l'equip de treball amb propostes desafortunades i gens realistes", han explicat des de l'escola. I asseguren que "des de l'estiu de l'any passat no se n'ha parlat més, no s'ha fet cap altra taula rodona per desencallar-ho".

Per això, després que l'Ajuntament s'hagi queixat públicament a Educació que no s'ha inclòs el projecte al pla de noves escoles, els recorden que "culpabilitzar als altres no eximeix de culpa al consistori figuerenc, ells són qui han de lluitar per la ciutat, perquè els nens i nenes de l'escola Carme Guasch i els professionals que hi treballen puguin tenir l'escola el més aviat possible i, amb les mans a la butxaca, sense ni una trucada, ni cap altre reunió amb cara i ulls no ho aconseguirem".

El centre recorda que mai s'ha posicionat políticament. Però ara diuen que "ja n'hi ha prou de partidismes". Després de tretze cursos en barracons recorden que per la Generalitat i el departament d'Educació hi han passat el PSC, CDC, ERC i PDeCat. I per l'Ajuntament de Figueres, Santi Vila i Marta Felip,i Jordi Masquef. I el PSC com a soci en algun govern. I recorden que "els pressupostos de la generalitat no van ser aprovats ni per Ciutadans, ni PP ni PSC, per tant tampoc vam poder entrar en els pressupostos del 2018".

Ara els reclamen que "es deixin de criticar els uns als altres, perquè tots en tenen més o menys la culpa del que fins ara tenim". I són clar: "ja va essent hora que treballin d'una vegada per les necessitats dels ciutadans i ciutadanes de Figueres i alhora que treballin per aconseguir una educació de primera per als infants de Catalunya, ja que és un dels pilars fonamentals de la nostra societat. El projecte de la nostra escola es mereix uns espais dignes".

L'escola compta actualment amb 450 alumnes i més de trenta professionals. Els escolars estan en barracons amb passadissos al descobert i sense possibilitat de fer activitats conjuntes.