La contractació de personal registrada en el sector serveis de Figueres ha augmentat un 47% entre el 2011 i el 2018, passant així de 6.941 a 10.272 contractes. L'increment coincideix amb els darrers anys de la crisi econòmica però també amb la declaració de municipi turístic del centre de la ciutat, el juliol del 2012.

Malgrat que no es pot establir una relació casuística, sí que destaca l'increment coincidint amb aquests dos esdeveniments. Segons les dades recollides pel Sistema d'Informació Socioeconòmica Local (XIFRA) de la Diputació de Girona, existeix un important increment en els darrers set anys, essent el 2018 l'any amb més contractació en l'àmbit dels serveis i sense cap devallada.

A més, també ha augmentat el nombre de locals comercials actius. Entre el 2014 i el 2018 s'ha passat de 2.011 a 2.287 establiments oberts. Malgrat que es tracta d'un «petit increment», segons el regidor d'Hisenda, Manel Toro, l'evolució de la contractació en el sector serveis demostra un canvi en l'estructura del sector.

Per Toro, perquè el municipi turístic funcioni bé «s'ha de picar pedra durant molts anys i fer accions per potenciar els actius de la ciutat». En aquesta línia, posa sobre la taula la necessitat d'impulsar iniciatives culturals que creïn sinergies entre comerços, visitants i l'hostaleria.

«Els visitants necessiten els serveis quan venen a visitar el Museu Dalí», insisteix, però va més enllà. I és que el client francès, un dels principals actius de Figueres, busca aquesta activitat. «Si no la troba, se'n va a altres municipis», conclou.

El repte passarà per evitar aquesta fuita de clients i, a més, potenciar la creació de llocs de treball, tal com avalen les dades, assegura. Un dels punts que generen confrontació entre els diversos grups amb representació municipal és precisament l'ampliació de municipi turístic a tota la ciutat.

En aquesta línia, el regidor creu avalat el creixement del nombre de contractes per la declaració d'excepcionalitat turística al centre, que permet als comerços obrir cada dia entre el diumenge de Rams i Nadal.

Toro interpreta que la declaració genera activitat econòmica i permet incrementar el volum de treball així com les oportunitats dels ciutadans.

En termes absoluts, la contractació registrada a la ciutat ha passat de 8.161 persones el 2011 a 12.343 el 2018. El gruix més important correspont al sector serveis, en el qual s'inclouen comerços i restauració. De fet, aquesta àrea representa el 83% del total dels contractes.

La resta correspon a l'agricultura, la construcció i la indústria. La contractació en els dos primers ha fluctuat i s'ha mantingut inestable en els darrers set anys, amb alts i baixos. L'agricultura és el sector amb menys contractació registrada amb 61 persones l'any passat i 78 el 2011. Respecte la construcció, les dades s'han mantingut al voltant del mig miler. El 2011 en van ser 684 i el 2018, 594. Respecte a la indústria, la contractació de personal s'ha més que triplicat i ha passat dels 458 als 1.416 en set anys.

Per sexes, la contractació d'homes i dones es manté en xifres similars.Dels 12.343 nous contractes de l'any passat , 6.468 eren dones i 5.875 homes.