Onze escoles de la comarca han participat aquest matí de la jornada d'anellament de cigonyes al Parc del Castell de Peralada. Als jardins hi ha una colònia estable amb 35 parelles. Aquest any s'han anellat 48 pollets.

Els escolars s'agrupen als jardins on els tècnics els permeten apropar-se als pollets de cigonyes. Els donen indicacions de com s'anellen i sobre l'espècie.

L'anellament consisteix en la col·locació de dues anelles a cada cria de cigonya: una anella d'alumini del Departament de Medi Ambient i una anella blanca distintiva de l'indret on s'anellen. L'activitat es porta a terme des de fa nou anys per divulgar la riquesa natural de la mà del biòleg Jordi Sargatal i el conservador del Parc, Jaume Bosch.

Aquest any s'ha comptat amb la participació de 450 alumnes d'entre 3 i 12 anys.

Aquest any, la jornada s'ha integrat dins la Setmana de la Natura, organitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (aquí representada per l'APNAE)

El Parc del Castell compta amb les 35 parelles estables i són el resultat d'un projecte de reintroducció de la cigonya blanca (Ciconia ciconia) que va néixer per la sensibilitat que els propietaris del recinte, la Família Suqué-Mateu.

Reintroducció de les cigonyes

L'any 1996, amb la col·laboració del llavors director del Parc dels Aiguamolls de l'Empordà, Jordi Sargatal, es van portar 30 exemplars de cigonya des de diferents pobles de la província de Caceres (Extremadura). Aquestes cries van passar dos anys en un gran aviari tancat amb l'objectiu que perdessin el seu instint de migració. A la primavera del 1998 van néixer les primeres cries al parc. Des d'aleshores, la colònia de cigonyes ha anat creixent fins a l'actualitat.