La Generalitat està portant a terme la restauració de les praderies de posidònia a l'Alt Empordà. Els treballs han començat a Roses, on s'ha trobat una embarcació enfonsada sobre una praderia. S'ha retirat i en les properes setmanes s'espera treure blocs de formigó i altres objectes acumulats al fons.

Un equip de bussejadors ha començat aquesta setmana els treballs que tenen un termini d'execució de vuit mesos i es portaran a terme al Port de la Selva, Llançà, Colera, Portbou i Roses.

En aquesta darrera població els treballs duraran tres mesos i han permès retirar de Canyelles Petites una embarcació que s'ha remolcat al port.

S'han retirat, segos han informat, uns cinc metres de longitud de canonades metàl·liques a les cales de Canyelles Grosses i Canyelles Petites. Aquí ha estat on s'ha trobat una embarcació enfonsada sobre la praderia de posidònia. S'ha hagut de treballar durant tot el cap de setmana per reflotar-la amb el suport d'un globus fins a la superfície per ser remolcada després fins al port de Roses. S'ha retirat i s'ha traslladat a un abocador tal com marca la normativa de residus. Ara s'espera retirar els blocs de formigó, cadenes i objectes diversos. Tots aquests materials malmeten la posidònia.

L'actuació, que ja s'ha repetit en quatre ocasions anteriors, pretén protegir aquest ecosistema singular, que té un paper clau dins l'ecosistema marí amb unes funcions ecològiques fonamentals.

Entre altres funcions, destaca la producció d'oxigen i la fixació de carboni. A més, són un refugi per a moltes espècies.

La Generalitat va començar les actuacions als llocs més conflictius. Primer s'ha actuat al Baix Empordà i en aquest moment a l'Alt Empordà.

L'actuació forma part del Programa d'infraestructura verda de Catalunya que desenvolupa el departament de Territori i Sostenibilitat per evitar la degradació d'aquests ecosistemes.