10 de juny de 2019
10.06.2019
Diari de Girona

La Fundació Salut Empordà registra dues donacions de còrnies en quinze dies

Deu infermeres que han estat formades seran les encarregades de detectar els possibles donants

10.06.2019 | 11:17
Formació al personal

La Fundació Salut Empordà registra dues donacions de còrnies en quinze dies. Per primer cop, ha signat un conveni de col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits i l'Hospital Clínic de Barcelona per poder facilitar la donació de còrnies en cas de defunció a l'Hospital de Figueres i al Centre Sociosanitari Bernat Jaume. La col·laboració es va fer efectiva a finals del mes de maig i, en quinze dies, ja s'han registrat dues donacions.

Deu infermeres de dos centres de la Fundació seran les encarregades de gestionar tot aquest procés. Detecten els possibles donants, realitzen les entrevistes als familiars i efectuen les extraccions.

Han rebut la formació específica de l'Organització Catalana de Transplantaments.

La directora d'Infermeria de la Fundació, Paquí Abulí, ha explicat que és un gran pas qualitatiu per a la Fundació que amplia a col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits.

"Hem de tenir en compte que el Catsalut considera que la donació és un dret i, amb aquest conveni, l'estem garantint als pacients dels nostres centres", diu la directora d'infermeria que afegeix, en aquest sentit, que "recordem que ja participem en la donació de sang de cordó per a transplantaments, com també fan altres hospitals".

I afegeix que "amb aquesta col·laboració, també promocionem la donació de còrnies i contribuïm a la configuració d'un model de donació al territori".

Tothom pot ser donant, dels 2 als 85 anys

Els requisits per a ser donant de còrnies són poc coneguts i molt menys restrictius del que es pot pensar. Tothom pot ser donant, dels 2 als 85 anys.

Qui vol ser donant, el primer que ha de fer és parlar amb els familiars. Ells seran els primers a qui el coordinador de trasplantaments consultarà la possibilitat de la donació després de la mort.

Les condicions clíniques en el moment de la defunció determinaran si els teixits són vàlids per al trasplantament. I contràriament al que es pot creure, tenir miopia, estigmatisme, hipermetropia, o haver estat operat de cataractes no impedeixen que les còrnies siguin viables. Tampoc haver estat diagnosticat de càncer. Només es rebutgen les donacions de les persones que pateixen malalties hematològiques i de les que tenen serologies positives per hepatitis B, hepatitis C o sida, entre d'altres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook