L'Ajuntament de l'Escala ha estrenat un dels tres espais dedicats a l'escriptora Caterina Albert i Paradís, coneguda pel pseudònim de Víctor Català. El primer es va inaugurar ahir a la segona planta de l'Alfolí de la Sal: un espai de recerca i difusió de l'escriptora on s'espera guardar uns deu mil documents i objectes com manuscrits, dibuixos, col·lecció d'arqueologia, entre d'altres. L'Alfolí de la Sal-Museu de l'Escala comptarà amb l'Arxiu Històric i Fotogràfic del municipi.

S'han habilitat dos espais a la segona planta, un per al suport paper i pergamí i l'altre per al suport fotogràfic, tots dos amb temperatura i humitat adequades a cada format.

A l'espai de recerca sobre Víctor Català s'hi dipositaran manuscrits, correspondència, edicions i traduccions de l'obra, pintures, dibuixos, col·lecció d'arqueologia, fotografies i objectes personals, amb l'objectiu de difondre l'obra de l'escriptora i artista tant al públic especialitzat com al gran públic.

Però les iniciatives per difondre l'obra de l'escriptora van més enllà per tal de crear tres espais dedicats a la seva persona.

Després del centre de recerca, el proper s'obrirà el 29 de juny. Es tracta d'un espai obert per a visites guiades a la capella de Santa Reparada de Cinc Claus, antiga propietat de Víctor Català.

La casa de l'escriptora

La tercera serà la casa on visqué al recinte del Clos del Pastor. Aquí hi havia hagut la casa-museu, que s'espera reobrir un cop s'hagin fet les obres necessàries.

L'hereu de Víctor Català, el músic i compostior Lluís Albert, va fer donació de l'obra literària i artística el 17 d'agost de 2017 i l'Ajuntament va comprar la finca Clos del Pastor. A partir d'aquí es va iniciar un procés de restauració de l'obra al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat amb l'objectiu d'obrir aquests tres punts dedicats a l'escriptora.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va ser present ahir a l'acte d'inauguració de l'espai a l'Alfolí de la Sal.