L'onada de calor ha disparat els ingressos al Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà, l'únic centre de recuperació de fauna salvatge de les comarques gironines. La mateixa situació ha passat a la resta de centres a Catalunya.

En els darrers tres dies s'han registrat fins a dues mil entrades d'animals als tres centres catalans . La majoria són aus que no podien volar o havien caigut dels nius. El Centre de Fauna de l'Empordà va rebre el 2018 uns 1500 animals.

El motiu ha estat que la pujada dels termòmetres ha coincidit a l'època en què hi ha molts naixements i que les aus abandonen els nius.

Els animals no han pogut alimentar-se o no han pogut volar i han caigut dels nius. De fet, a aquesta època d'estiu el centre de l'Empordà ja té un increment notable d'ingressos i ha de recolzar-se en la tasca dels voluntaris per poder atendre la demanda.

En aquesta ocasió les xifres han estat extraordinàries i causades per l'onada de calor.Entre el 28 i el 30 de juny s'han produït "rècords històrics", segons la Generalitat,

als tres centres: Aiguamolls de l'Empordà, Vallcalent i Torreferrussa.

El centre de Torreferrusa, per exemple, va registrar l'ingrés més alt en un dia amb 517 animals el diumenge passat i a Vallcalent 157.

Aquest fet ha provocat que el personal dels centres de fauna es veiés saturat i allargués la seva feina més enllà de la mitja nit, quan normalment acaba a les 20:30 o 21:30.

"Tot i les jornades maratonianes, s'ha pogut donar resposta a tots els ingressos, gràcies a tots els treballadors de Forestal Catalana i del Departament de Territori i Sostenibilitat que han ampliat els seus horaris, s'han incorporat des d'altres àrees i, sobretot, a la tasca desinteressada de molts voluntaris, sense els quals aquesta atenció hagués estat impossible", s'ha informat.

Fins a 28 voluntaris el diumenge 30 de juny van donar suport a tots els treballadors fins més enllà de la mitjanit per poder donar l'última dosi d'aliment a tots els animals ingressats.

Aquesta situació inhabitual i excepcional es preveu que es mantingui durant dos o tres setmanes més, ja que s'esperen nous ingressos, però sobretot per poder atendre i rehabilitat tots els animals ingressats fins ara i que han de ser alimentats 4 o 5 vegades al dia, fins que es puguin alliberar.

Per aquesta raó, des del Departament de Territori i Sostenibilitat, juntament amb Forestal Catalana, s'està treballant en un pla de xoc i reforç per dotar de suport de més personal als centres de fauna.