09 de juliol de 2019
09.07.2019
Diari de Girona

Desbrossaran més de 300 hectàrees per fer un gran tallafoc entre la Jonquera i Figueres

L'any vinent s'actuarà per crear una barrera que protegeixi dels grans incendis · En aquest moment es treballa al coll de Panissars

08.07.2019 | 23:17
Visita del conseller d'Interior a la zona on s'està actuant.

La Generalitat desbrossarà de cara al 2020 sectors estratègics de terrenys al corredor de l'AP-7 i l'N-II , entre la Jonquera i Figueres, per crear barreres que serveixin per evitar grans incendis com el del 2012 en una àrea de 26.000 hectàrees. Els tallafocs són una de les actuacions del projecte transfronterer Cooperem que compta amb 2,5 milons d'euros, el 65% dels quals de fons europeus. Aquest any els treballs se centren a la zona «altament sensible» del coll de Panissars, on a la tardor s'han desbrossat 49 hectàrees.

El 2012 un gran incendi que va començar a un marge del Pertús, a peu de l'N-II va arrassar 13.000 hectàrees a l'Alt Empordà. Des de llavors l'administració treballa perquè no es repeteixi una situació similar.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha manifestat que «l'objectiu sempre és anar un pas per endavant de les emergències, aprofitant el talent i el coneixement dels cossos implicats».

El projecte, emmarcat en el programa INTERREG-POCTEFA 2014-2020, s'articula al voltant de tres eixos principals: desenvolupar una gestió coordinada del risc d'incendis; desenvolupar una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura davant les emergències, i aplicar una estratègia d'anticipació conjunta davant el risc d'incendis.

Una de les principals accions és reforçar la prevenció d'incendis a la zona fronterera del Pertús. En aquest sentit, actuaran en una superfície total de 500 hectàrees, 11 de les quals en territori francès. El desbrossat d'aquesta massa forestal en punts estratègics ha de servir per posar una «barrera» per frenar un eventual incendi.

A principis d'any, ja van acabar els treballs per desbrossar 19 hectàrees que permetran protegir de possibles grans focs una superfície potencial de 29.000 hectàrees de l'Albera, el coll del Pertús i el cap de Creus. L'actuació es va fer al punt estratègic del Mas de la Comtessa de la Jonquera, una zona que històricament ha estat punt d'entrada d'incendis des de la Catalunya del Nord. Els treballs van tenir un cost de 30.000 euros.

Al llarg d'aquest any i el vinent es faran treballs similars en zones estratègiques properes. Aquest 2019 s'actuarà al coll del Pertús-Panissars, en una superfície de 43,3 hectàrees que han de protegir una zona total de 7.000 hectàrees des del Pertús fins a Llers i Figueres en cas d'incendi. En aquesta actuació s'hi invertiran 129.994,83 euros, que també inclouen arreglar un vial i la construcció d'un passallís.
Per a l'any vinent s'actuarà al corredor d'infraestructures de l'AP-7 i l'N-II.

«Aprendre del passat»

L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, que ja va viure el gran incendi del 2012 ha detallat que les actuacions que preveu el projecte (també per millorar la coordinació i equipar els equips d'emergències de banda i banda de la frontera) són essencials per «aprendre del passat». «El 2012 vam detectar algunes mancances que ara estem corregint», ha dit.

Al programa transfronterer Cooperem també hi participen el Departament d'Agricultura, el Departament d'Interior, la Diputació de Girona, Servei Departamental d'Incendis i Rescat dels Pirineus , el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, l'Oficina Nacional de Boscos i el SIVU- Alberes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook