Els Mossos d'Esquadra han detingut a Roses un home per estafes bancàries a gent gran per valor de 41.000 euros. L'home forma part d'una banda que actuava des de l'any 2011. La policia els acusa de ser l'autor de 12 estafes bancàries amb el mètode de l' scalping. El jutge n'ha decretat l'ingrés a presó. L'arrestat és un home, de 38 anys, de nacionalitat francesa i amb domicili a Marsella (França).

Els fets es remunten al setembre del 2018 quan agents de la comissaria de Roses van rebre diversos avisos i denúncies per estafes comeses amb el mètode de l' scalping en diverses entitats bancàries de l'Alt Empordà. La detenció es va realitzar el dia 6 de juliol.

El modus operandi de l' scalping i el que utilitzava aquest delinqüent era sempre el mateix: seleccionaven les víctimes entre gent d'edat avançada, preferiblement estrangers, els abordaven quan operaven en caixers automàtics i els despistaven per aconseguir que teclegessin el número PIN de la targeta davant seu. Tot seguit, els robaven la targeta i feien creure a les víctimes que s'havia quedat encallada dins el caixer.

Compres de cap de setmana

Finalment, els explicaven que el primer dia feiner, quan obrissin l'entitat bancària, podrien recuperar la seva targeta. D'aquesta manera, els estafadors podien fer ús de la targeta sostreta durant tot el cap de setmana, realitzant compres i extraccions a diferents caixers fins que s'exhaurien els diners.

Normalment els estafadors, que podien actuar en solitari o en un grup reduït de persones, realitzaven tots els moviments fraudulents amb les targetes sostretes a territori francès.

Al detingut se l'acusa de l'autoria de 12 estafes, comeses a Roses, Empuriabrava i l'Escala des del setembre del 2018 fins el dia d'avui, amb les quals va aconseguir estafar 41.000 euros. La investigació no es dona per tancada a l'espera de detenir els altres membres de la banda i esbrinar si el detingut pot estar relacionat amb altres casos similars. L'arrestat, que tenia antecedents, va passar el dia 8 de juliol a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Figueres, el qual en va decretar l'ingrés a presó.

Les estafes i especialment a la gent gran són un dels delictes que més s'incrementa any rere any a la província, sobretot les de tipus bancari i les que tenen lloc a internet.