La Guàrdia Civil va detenir una parella holandesa a la Jonquera que portava una metralladora de l'any 1944 i diverses armes de guerra a dins una furgoneta.

Els agents van aturar-los durant un control a l'autopista AP-7, quan pretenien creuar la frontera per entrar a França. Entre d'altres, a la zona de càrrega del vehicle, els arrestats també hi portaven un morter amb tres projectils. La metralladora, de la marca Alfa, disposava de trípode, canó de recanvi i mira antiaèria. Segons subratlla la Benemèrita, destaca «per la gran perillositat, ja que té capacitat per disparar ràfegues automàtiques».

La Guàrdia Civil va detenir la parella per un delicte de tinença il·lícita d'armes de guerra. Ells mateixos van explicar a la Benemèrita que havien comprat les armes a un individu que les emmagatzemava en una nau de Forallac. Els agents van localitzar aquest home, a qui també s'investiga, i van endur-se el material bèl·lic que tenia a la nau.

L'individu va reconèixer haver venut les armes a la parella i, a més, va explicar a la Guàrdia Civil que en tenia més dins la nau.

Els agents van registrar el magatzem i van trobar-hi, entre d'altres, dos morters i sis granades. Com que l'home no tenia cap document que acredités d'on havia sortit tot aquest material bèl·lic, els agents el van comissar per enviar-lo als especialistes en desactivació d'explosius del cos (els GEDEX). El cas està en mans del jutjat de guàrdia de Figueres.