L'AP-7 va presentar ahir cues de fins a sis quilòmetres -en moments puntuals, com a primera hora de la tarda- en direcció nord, mentre que a l'N-II se'n va fer un, per la coincidència de les restriccions al pas fronterer de Biarritz pel G7 i pel retorn de turistes un cop acabades les vacances.

Entre els transportistes que van haver de canviar de ruta i evitar Biarritz hi havia malestar, ja que la DGT desviava els xofers cap a la frontera empordanesa. Els conductors asseguraven que els costos d'autopista passant pel tram català i seguint després per l'A-9 de la Catalunya Nord eren «molt més importants».

Malgrat que divendres, la primera jornada de la cimera, es va respirar tranquil·litat i hi va haver poques cues, el fet que tots els camions haguessin de creuar per aquesta zona, així com la tornada de turistes de les vacances, feia preveure per a aquest cap de setmana llargues cues. La situació, a més, es veia agreujada per les obres a la via francesa i els controls antiterroristes.

L'augment de costos pels transportistes es registra, bàsicament, en l'increment de litres de combustible que gasten pels quilòmetres que han de fer de més, però també en els peatges d'autopista.

L'Alejandro, un conductor afectat, va explicar que l'empresa havia hagut de modificar la seva ruta per les restriccions. «Sempre passava per Irún, que és més curt i econòmic per anar a Madrid, però no ens queda una altra opció», va assenyalar.

En Joaquín era un altre transportista afectat i ja donava per fet que hi hauria cues importants. «Aquest cap de setmana serà complicat. Fa dues setmanes vaig passar per aquí i ja hi havia aglomeracions molt importants», va exposar.

Al llarg de divendres, amb prou feines es va arribar als tres quilòmetres de retencions, una cua habitual i fruit del peatge. Es preveu que els problemes de trànsit a la zona s'intensifiquin avui amb el pas de milers de conductors que tornen de vacances o les comencen. En bona part s'espera que siguin vehicles provinents del Marroc que es dirigeixen a països europeus després de les seves vacances, el que es coneix com «Operació Estret».

Per aquest motiu, Protecció Civil ha posat en situació de prealerta el Pla Procicat davant la possiblitat d'un «gran col·lapse» circulatori a la Jonquera i altres punts de l'N-II.