L'Ajuntament de Figueres ha prorrogat un any més la concessió a Ecoserveis. El contracte de la societat mixta encarregada de la neteja i recollida d'escombraries, parcs i jardins i enllumenat s'extingia el proper 2 d'octubre i ja ha sigut prorrogat en dues ocasions anteriors.

Els recursos presentats al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic tenen paralitzada l'entrada en funcionament del nou contracte, i amb aquesta tercera pròrroga s'evita que la ciutat es quedi sense el servei de recollida d'escombraries i neteja a l'espera que resolguin els recursos. La pròrroga està prevista per un període màxim d'un any, fins a l'octubre del 2020.

El ple d'ahir va aprovar la continuïtat d'Ecoserveis durant un any més amb els tretze vots a favor del govern i Cs i vuit abstencions dels regidors del PDeCAT. L'alcaldessa, Agnès Lladó, i el vicealcalde, Pere Casellas, van assegurar que l'equip de govern s'ha vist amb «l'obligació» de prorrogar el contracte a l'espera que el tribunal resolgui les impugnacions presentades per tres de les empreses licitadores contra l'UTE Romero Polo-Valoriza, guanyadora del concurs.

La resolució, a la tardor

Casellas preveu que la resposta del Tribunal arribi aquesta tardor i espera que aquesta sigui favorable a l'Ajuntament. «Creuem els dits perquè ningú interposi un recurs contenciós administratiu, perquè si no tindrem un problema», va subratllar. Tot i això, va insistir que el govern «farà l'esforç inversor» per garantir el servei de neteja i recollida de brossa.

La societat mixta suma, amb la d'aquest dilluns, fins a tres pròrrogues, que s'afegeix a la del 2016 i el 2018 (aquesta darrera per un termini d'un any).

Ecoserveis continuarà oferint els serveis de neteja i recollida d'escombraries fins que es desencallin els recursos. Referent al manteniment de parcs i jardins, es tirarà endavant l'externalització que ja havia iniciat l'anterior govern «a contracor», va dir Casellas.

En canvi, amb el servei d'enllumenat (gestionat també per Ecoserveis), l'actual govern preveu fer-ne una gestió directe «si els informes tècnics i jurídics ho avalen». El concurs es va desfer l'1 de juliol per errors en la tramitació.

El govern també té previst impulsar un pla de xoc per reforçar la neteja mentre el nou contracte estigui aturat. Es preveu l'adquisició de nova maquinària i complementar alguns serveis de recollida.