Figueres ha començat el curs escolar 2019-2020 pendent del nou edifici del Carme Guasch, en barracons des del 2006. El delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, i el director dels Serveis Territorials d'Educació, Martí Fonalleras, han inaugurat l'inici de curs al centre alt-empordanès amb el compromís d'impulsar finalment la construcció de l'escola. El Departament està estudiant la possibilitat plantejada per l'Ajuntament de Figueres de descartar-ne el trasllat a la presó vella del carrer Sant Pau i aixecar el nou edifici en un solar al costat de l'actual centre.

«Hem de fer un esforç per revertir la situació del Carme Guasch i entrar una línia de normalitat amb el nou edifici», ha destacat Fonalleras. Pel director dels Serveis Territorials d'Educació a Girona, el canvi d'ubicació «encara no és definitiu», i és que està pendent d'una modificació urbanística que ha d'aprovar l'Ajuntament.

Així mateix ho ha explicat aquest matí l'alcaldessa de Figueres Agnès Lladó, que també ha assistit a la visita institucional a l'escola Carme Guasch. «La nova ubicació permet agilitzar-ne la construcció i un alliberament econòmic», ha explicat, en referència a l'alt cost d'adequació de l'antic centre penitenciari en escola. Lladó ha destacat l'educació com un dels «pilars fonamentals» del govern local i la Generalitat i ha estès la mà al Departament per treballar conjuntament i fer que la nova escola sigui una realitat.

L'Ajuntament té una partida de 325,000 euros que permet iniciar la redacció del projecte executiu de l'escola, que un cop enllestit només dependrà de l'aprovació dels pressupostos del 2020 del govern català, tal com ha recordat Lladó.

D'altra banda, el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, ha assegurat que les inversions en matèria educativa (increment de docents i noves construccions) «s'han quedat curtes» degut als pressupostos prorrogats. «Esperàvem poder començar el curs amb unes garanties superiors», ha lamentat. Vila també ha desitjat un inici de curs amb «absoluta normalitat».