Figueres ha encadenat en els últims anys diversos tirotejos entre clans i grups de delinqüents vinculats, la majoria d'ells, al tràfic de drogues. El tiroteig d'ahir accentua la inseguretat a la ciutat, però el que més va colpir la ciutat va ser el crim de Tots Sants de l'1 de novembre del 2013, en què va morir una persona a trets per una baralla entre clans d'ètnia gitana que es va produir al cementiri en plena llum del dia i amb el recinte ple. Des d'aleshores es manté el control policial coincidint amb la celebració.

De fet, ja s'havien produït enfrontaments armats amb anterioritat. Un any abans del crim de Tots Sants, el 2012, fruit d'una baralla familiar, ja es va viure un intercanvi de trets al barri de Sant Joan, sense ferits.

Però, més recentment, la freqüència s'ha intensificat, entre el 2016 i el 2019. Ara fa tres anys es va produir un altre enfrontament a trets al barri de Sant Joan de Figueres. En aquest cas tampoc va ocasionar ferits, però sí un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra que va blindar la zona.

El 2017, un home en va tirotejar un altre de matinada al recinte firal a la sortida d'una discoteca de la zona. No va aconseguir tocar-lo i les bales van impactar contra el vehicle de la víctima.

I encara no fa un any es produïa un tiroteig al barri del Culubret, l'octubre del 2018. En aquest cas, també sense ferits. Els fets es van produir a la tarda i els autors van obrir foc al carrer Avinyonet. La Guàrdia Urbana va detenir dues persones després d'una persecució a l'alçada del carrer Glòria Compte.

Va ser el primer succés rellevant que es produïa poc després de la instal·lació de les càmeres de videovigilància al barri.