14 de setembre de 2019
14.09.2019
Diari de Girona

L'Escala vol que la Festa de la Sal sigui patrimoni de la Unesco

L'Ajuntament presentarà la candidatura aquesta tardor per obtenir el prestigiós reconeixement

14.09.2019 | 00:04
La Festa de la Sal reviu el passat mariner de l'Escala.

L'Ajuntament de l'Escala vol que la Unesco reconegui la Festa de la Sal com a Parimoni Immaterial. El consistori presentarà aquesta tardor la candidatura amb què busca obtenir el prestigiós reconeixement, tal com es va anunciar ahir en la presentació de la programació de la propera edició que començarà el 20 de setembre.

En els darrers tres anys l'Ajuntament ha estat preparant el dossier de la candidatura i s'ha elaborat un vídeo expressament que recull els valors d'aquesta festa, que el 2016 ja va ser declarada Patrimoni Festiu de Catalunya per part de la Generalitat.

Està previst que en les properes setmanes s'enviï aquest dossier al Departament de Cultura de la Generalitat per tal que defensi aquesta candidatura.

La Festa de la Sal va néixer l'any 1997 per commemorar el tercer centenari de l'Alfolí de la Sal i és una rememoració històrica dels orígens de l'antic port de l'Escala, escenificada per la mateixa gent del poble. En aquest sentit, hi participen unes 300 persones i es calcula que atrau unes 10.000 persones de públic cada any.

En els darrers anys ja s'han recollit diferents suports a aquesta candidatura, com de la xarxa de Museus Marítims de la Mediterrània o de l'Associació de Patrimoni Marítim Europeu.


Unanimitat a l'Ajuntament

El ple de l'Ajuntament de l'Escala ja va aprovar aquesta primavera, per unanimitat, els tràmits per presentar la candidatura, que es formalitzarà aquesta tardor. La regidora de Promoció Econòmica i Turística i coordinadora de l'àrea de Desenvolupament Econòmic i Cultural, Marta Rodeja, es mostra convençuda de les possibilitats de la candidatura de la Festa de la Sal, «pels molts valors que representa».

L'edició d'aquest any s'inicia el divendres 20 de setembre i finalitza el mateix diumenge 22. La jornada central, com és habitual, és el dissabte, en què hi ha la tradicional mostra d'oficis mariners i l'arribada dels vaixells de la sal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook