La Plataforma per la Llengua denuncia la "discriminació" i "vexació" d'una pacient de l'Hospital de Figueres per parlar en català. L'entitat assegura que l'afectada, que va presentar una queixa al centre hospitalari i a l'Institut Català de la Salut, va parlar en català a un metge i que aquest li ho va recriminar, afirmant que fa cinc anys que treballa aquí, que no l'ha après i que no té intenció de fer-ho.

"Em quedaré i no penso aprendre'l, soc veneçolà hispanoparlant i vostè va aprendre castellà", li va etzibar el metge, segons la denunciant. Tot seguit, detallen des de l'entitat, la dona va insistir que volia seguir expressant-se en català i el facultatiu li va respondre que això era "racisme".

Des de la plataforma insisteixen que el malestar de l'afectada no es deu al fet que el metge l'atengués en castellà sinó que li recriminés que ella ho fes en català i que l'acusés de racista per fer-ho. Des de l'hospital han assegurat que estan valorant la queixa i que faran públic un posicionament properament.

L'organització, que treballa per promoure la llengua catalana, ha detallat en un comunicat que l'hospital va respondre a la queixa de la pacient afirmant que "entén" que "si el professional la va atendre en castellà, va ser per facilitar la comunicació" i per donar-li una "millor assistència". A la resposta, afegeixen en el comunicat, també va admetre que la legislació reconeix el dret a expressar-se en català i a "no ser discriminat per raó de la llengua oficial que s'empra" però que "s'excusa" en el fet que els facultatius de Catalunya "tenen orígens diversos".

La plataforma veu "improcedent" la resposta i lamenta que "no s'informi si aquests fets que s'han denunciat s'han investigat". La directora de l'entitat, Neus Mestres, creu que la situació i la resposta denoten que el centre hospitalari "no només no té uns criteris clars sobre com gestionar la diversitat lingüística, sinó que descarta qualsevol investigació dels fets i no informa sobre si té un protocol per garantir els drets lingüístics dels ciutadans".

Paral·lelament, l'entitat ha posat els fets en coneixement del Departament de Salut i demana una reunió amb l'hospital per abordar-ho i "oferir-li suport" en casos com aquest.

L'Hospital de Figueres assegura que ja va investigar el cas

L'Hospital de Figueres ha assegurat que ja va obrir una investigació per a la reclamació d'una pacient que els denunciava per "discriminació" i "vexació" d'un professional després que aquesta se li adrecés en català. En aquest sentit, el centre ha recordat que ja es van disculpar amb la pacient i consideren que es tracta d'una "situació mal resolta per part del professional" que va derivar a una "escalada verbal".

En paral·lel, el centre ha anunciat que la Plataforma per la Llengua no s'ha posat en contacte amb l'hospital ni amb la Fundació Salut Empordà (que és qui el gestiona) per demanar cap reunió. Per últim, el centre sanitari ha recordat que treballa per preservar els drets lingüístics dels usuaris i per això agraeixen que els notifiquin les queixes "per millorar la prestació del servei".