Front comú dels alcaldes de la comarca per combatre els problemes de seguretat. El Consell d'Alcaldes de l'Alt Empordà, que es va reunir ahir, va acordar la creació d'un grup de treball integrat pels batlles de la comarca i que precisament haurà de tractar sobre la delinqüència que es produeix a la zona, fruit de la proximitat amb la frontera. Serà un espai per «compartir estratègies», segons va explicar la presidenta del Consell Comarcal, Sònia Martínez. L'eina s'impulsa després del tiroteig que es va produir a Figueres dijous passat.

La proposta va ser ben rebuda pels alcaldes de la comarca, segons Martínez, i en els propers dies s'ha d'acabar de perfilar per qui està integrada i com s'articula. «Hi podran participar tots els alcaldes que ho desitgin», subratlla la presidenta del Consell.

El grup de treball se centrarà en problemes fruit de la ubicació fronterera de la comarca, com ara el tràfic de drogues, però també tractarà problemàtiques de seguretat en festes majors o incivisme. Segons Martínez, s'ha optat per crear aquest espai monogràfic degut a la saturació de temes a tractar en els consells d'alcaldes. «Un tema tan important com la seguretat ha de tenir un únic punt a l'ordre del dia», va insistir.

Arran del tiroteig de dijous passat, vinculat al tràfic de drogues, l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, va demanar fer «pinya» tots els alcaldes per abordar la seguretat a la comarca. Ahir, Lladó, va tornar a destacar la necessitat de teixir una «estratègia comuna» per «donar resposta als reptes que vivim com a territori fronterer». De fet, tant Martínez com Lladó van reclamar més recursos per poder afrontar la delinqüència resultant d'aquesta «casuística». «Sovint ens sentim oblidats i no es dona prou importància a la frontera», va insistir Martínez, també alcaldessa de la Jonquera. «Demanem ajuda a totes les institucions i cossos policials perquè hi ha molta feina per fer», va concloure.

Estratègia conjunta

Al respecte, les alcaldesses de Figueres i la Jonquera van anunciar ahir la celebració d'una Junta de Seguretat conjunta per tal d'abordar els problemes transfronterers que pateixen ambdós municipis, majoritàriament vinculats al tràfic i cultiu de marihuana. «Fins ara hem estat lluitant per separat, però junts podem fer més força», va reblar Martínez. Així mateix, Lladó va destacar la importància de l'Alt Empordà per a la resta del territori, donat que és la «porta d'entrada al país», i va defensar la necessitat de destinar-hi més recursos policials.

A Figueres, arran del tiroteig de l'avinguda Vilallonga, que va deixar tres ferits, Lladó va convocar una Junta Local de Seguretat urgent que se celebra aquest dijous i en la qual es preveu que hi participin representants de tots els cossos policials. Els Mossos continuen la investigació per trobar els cinc autors del tiroteig, que van fugir amb un Renault Clio blanc.