19 de setembre de 2019
19.09.2019
Diari de Girona

Figueres inicia les obres de la casa de Dalí, 25 anys després de comprar-la

Els treballs de la primera fase, que costen 1 milió d'euros i duraran un any, se centraran a rehabilitar la planta baixa i l'entresol L'Ajuntament va adquirir l'habitatge amb la intenció de fer-lo visitable i convertir-lo en un museu

19.09.2019 | 00:13

Figueres va començar ahir les obres de la casa natal de Salvador Dalí, al carrer Narcís Monturiol. La primera fase, adjudicada al juny a l'empresa Arcadi Pla per valor d'1,02 milions d'euros, va arrencar ahir al matí i consistirà a reforçar l'estructura de l'edifici, reconstruir-ne la coberta i rehabilitar la planta baixa i l'entresol. Aquest és precisament el lloc on va néixer el pintor i on va viure fins els vuit anys. Els treballs es preveu que s'allarguin un any i mig.

L'immoble és de titularitat municipal des de la seva adquisició l'any 1994 i no ha sigut fins passats 25 anys quan finalment s'ha desencallat el projecte per fer visitable la casa natal. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Figueres, Alfons Martínez, recorda que la compra es va fer per fases i va ser una «adquisició lenta». «Finalment, després de molts anys, s'ha consolidat el projecte i comencem les obres», ha destacat.

El futur museu esdevindrà un «important equipament» a la ciutat, assegura Martínez, així com que permetrà completar el triangle dalinià amb Cadaqués i Púbol. «Tothom que hi ha participat en un moment o altre per fer-lo realitat n'ha d'estar content», subratlla el cap de Cultura. Sobre l'adquisició del segon immoble de la plaça de la Palmera i on Dalí va viure la juventut, Martínez diu que ho estudiaran i que dependrà de la viabilitat econòmica de l'Ajuntament.

El finançament, resolt

Les obres per rehabilitar l'habitatge tenen un cost global de 2,5 milions d'euros. Per a aquesta primera fase, l'Ajuntament compta amb subvencions de la Diputació de Girona (500.000 euros repartits en dos anys) i de l'Estat (250.000 euros). Així, aquests treballs que ahir es van començar rebran mig milió d'euros d'administracions supramunicipals i l'Ajuntament n'assumirà la resta. Un cop finalitzades aquestes obres, quedaran encara treballs pendents consistents en instal·lacions elèctriques, climatització, restauració de fusteries i seguretat contra incendis.

Referent a la segona fase, l'Ajuntament va aconseguir a l'abril una subvenció d'1,37 milions d'euros per rehabilitar l'habitatge. L'ajut cobreix gairebé la totalitat del cost de la segona fase d'obres i els treballs es podrien enllaçar.

Amb el finançament resolt, les obres avançaran amb «tranquil·litat», assegura Alfons Martínez. I és que la calendarització per poder justificar les obres i rebre la subvenció Feder és «estricta». A més, es podran entrellaçar els treballs de la primera i la segona fase, i amb tot, la casa natal de Dalí podria ser visitable el 2021.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook