La Secció Tercera de l'Audiència de Girona va jutjar ahir tres acusats de delictes d'apropiació indeguda i estafa en la construcció d'uns habitatges entre Sant Pere Pescador i l'Escala. Segons exposen la fiscal i l'acusació particular, els tres denunciats (el promotor d'una societat, un fuster i un lampista) haurien actuat amb «connivència per tal d'enriquir-se de forma il·lícita en la construcció d'un bloc de pisos al carrer de la Princesa de Sant Pere Pescador i una casa en un solar ubicat a l'Escala. Els fets es remunten al 2005, quan un dels acusats va arribar a un acord amb els denunciants, propietaris de la parcel·la de Sant Pere Pescador, per fer una permuta del terreny a canvi d'una casa que el promotor denunciat construiria al solar de l'Escala. Per tal de finançar les obres a les dues localitats, l'acusat els «convencé» de crear una societat juntament amb un tercer soci, i on ell constaria com a únic apoderat. Després va utilitzar la societat per demanar un crèdit hipotecari per valor d'uns 800.000 euros fent constar els perjudicats com a avaladors «sense comunicar-los-ho». En paral·lel a l'execució de les obres, l'acusat va contractar els serveis de fusteria i de lampisteria dels altres dos denunciats, que segons sosté la fiscal i l'acusació particular, en la facturació dels treballs realitzats haurien actuat amb «connivència per tal de realitzar una sobrefacturació d'uns serveis inacabats per obtenir un benefici il·lícit». Tot plegat va acabar amb l'apropiació del banc dels habitatges per impagament.

Segons la tesi de l'acusació, durant l'execució dels habitatges el promotor va decidir modificar el projecte sense donar-ne avís als pèrits. Els tres arquitectes que van participar en la supervisió de les obres van assegurar que el projecte final «no tenia res a veure» amb el que s'havia presentat inicialment, que es va paralitzar en diversos moments i van destacar irregularitats durant el procés de construcció.

«Engreixament» de factures

De fet una de les irregularitats que l'acusació va posar de manifest i que hauria estat el principal motiu que justificaria «l'engreixament» de les factures és el canvi de sistema de climatització de gas a bombes de calor. Aquest canvi, que els pèrits no van avalar, va apujar considerablement els costos de l'obra. Amb tot, denuncien que les dues empreses de serveis van enriquir-se «sobredimensionant els costos» i fent el cobrament quan encara no estaven finalitzades.

En el seu torn durant la sessió, els acusats van negar els fets que se'ls imputen, i l'encarregat dels serveis de fusteria va assegurar que ell no havia rebut «cap» pagament per les obres realitzades, fet que els perjudicats neguen, i que va guanyar un procediment judicial iniciat contra el promotor per impagament de cinc lletres però que encara no ha cobrat res.

Per tot això les acusacions demanen penes d'entre dos i tres anys de presó per als acusats pels delictes d'apropiació indeguda i estafa. En canvi, les defenses demanen l'absolució dels acusats i en cas de sentència condemnatòria, atenuants molt qualificats.