La Policia Nacional i la Guàrdia Civil incrementaran els controls policials de vehicles a la frontera per combatre el tràfic de drogues a l'Alt Empordà. És una de les mesures acordades a la Junta de Seguretat extraordinària celebrada ahir a Figueres arran del tiroteig del 12 de setembre. De la reunió no en van sortir actuacions concretes, però sí el compromís de col·laboració entre tots els cossos policials.

El subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon, va explicar després de la reunió entre ajuntament i cossos policials que s'augmentaran els controls en aquest punt de la geografia per detectar els vehicles que creuen la frontera i «venen a comprar droga».

Segons va detallar Bramon, entre gener i agost d'aquest any ja s'han reforçat els controls a la frontera amb França i el compromís sortint de la junta és el de «pujar un graó més» i incrementar aquests dispositius.

El subdelegat també va explicar que actualment les plantilles de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han recuperat el nombre d'agents perduts durant la crisi econòmica i que actualment es troben al 80% de les places, en detriment del 60% d'anys anteriors.

A més, va destacar l' «estreta» col·laboració amb la gendarmeria francesa per combatre aquests fets delictius i va defensar la col·laboració entre tots els cossos policials.

D'altra banda, el director dels Serveis Territorials del Departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va explicar que aquest any ja s'han comissat 40.000 plantacions de marihuana a la comarca i s'han practicat 40 detencions.

De fet, precisament ahir la Guàrdia Civil comunicava que el passat 17 de setembre havien comissat 150 plantes de marihuana en un cultiu de Sant Mori (veure pàgina 19). Ballesta també ha dit que el tiroteig de la setmana passada va ser «imprevisible» i que va alarmar en produir-se al centre de la ciutat.

Enduriment de les penes

El delegat d'Interior a la demarcació, a més, ha assegurat que s'incrementaran puntualment les actuacions dels Mossos i ha tornat a reclamar un canvi en el Codi Penal. «Necessitem eines contundents i ara ja ho demanen fins i tot fiscals i Foment», ha insistit. «A 25 quilòmetres d'aquí les respostes no són les mateixes», va afegir Ballesta, en referència a les penes més severes que regeixen a França per la tinença i reincidència en el tràfic de drogues.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha insistit que es tracta d'una «problemàtica de comarca i de país» i va demanar el compromís i col·laboració de tots els cossos policials. Lladó també va revertir les declaracions del seu predecessor, l'exalcalde Jordi Masquef, quan va referir-se a la ciutat com un «supermercat de la droga» i les va titllar de «gran irresponsabilitat».

Menys talls de llum

El regidor de Seguretat i vicealcalde de Figueres, Pere Casellas, va assegurar que aquest estiu s'han reduït els talls de llum al barri de Sant Joan i el Culubret, que en nombroses ocasions s'han vinculat al cultiu de marihuana. Respecte a això, va explicar que s'han donat diverses altes de nous contadors de llum a la zona, una xifra que no va concretar. De fet, es tracta d'una situació que segons el regidor feia «molt de temps» que no passava. Tot i això, Ballesta va matisar que la problemàtica del cultiu de marihuana es desplaça a altres punts.

D'altra banda, Casellas va concretar diverses mesures que l'equip de govern inclourà en els pressupostos del 2020 en matèria de seguretat: triplicar la inversió en la unitat canina, vigilants comunitaris i l'increment de la plantilla de la Guàrdia Urbana ja previst.