Si haguéssim de pensar el dia per excel·lència en què la gent es planteja nous propòsits, segur que tots pensaríem en l'1 de gener, passades les campanades i els raïms de cap d'any. Us manifesto que no crec en el miracle d'una nit especial. Per això, us animo a pensar que qualsevol dia de l'any pot ser una bona oportunitat per proposar-vos iniciar un nou projecte o nous canvis.

Imagino que, després de llegir el títol d'aquest escrit, us haureu preguntat per què proposo el mes de setembre. La màgia d'aquest mes rau en l'aprenentatge. Sovint, es cau en l'error de pensar que el fet d'aprendre significa memoritzar continguts per adquirir coneixements sobre alguna temàtica concreta. El fet d'aprendre va més enllà i ens obre un munt de noves possibilitats.

Ens permet esdevenir més cultes, créixer i enfrontar-nos a les nostres pors, trobar una feina, sortir de la zona de confort, relacionar-nos, conviure i empatitzar amb els altres, resoldre els nostres problemes o, fins i tot, viatjar. Durant el mes de setembre no només s'inicien les classes dels petits i joves en edat d'escolarització obligatòria. Es proposa un nombre infinit d'activitats de tot tipus: esportives, culturals, artístiques, socials, gastronòmiques, de salut, musicals, educatives, formatives i socioculturals, que contenen contextos d'aprenentatge molt potents.

Se'm fa realment complex anomenar totes les entitats i institucions que existeixen i proposen activitats a Figueres, però us recomano dirigir-vos als seus espais i demanar-los informació: centres cívics; espais, entitats i oficines joves; centres, entitats i clubs esportius, culturals, socials, musicals o artístiques; associacions de veïns; museus i biblioteques; llars d'infants, escoles d'adults, escoles i acadèmies d'idiomes... i perdoneu si me'n deixo alguna! Gairebé totes les activitats tenen un plantejament pedagògic de fons. És per això que cal posar en valor la gran tasca que realitzen tots els professionals que hi ha darrere de tots aquests contextos d'aprenentatge i de les programacions que es realitzen. Recordeu, doncs, que aquest setembre pot ser una bona oportunitat per plantejar-se nous propòsits i afrontar nous reptes. Tot és qüestió d'aprenentatge.