Un contenidor d'escombraries, una barca, àncores amb cadenes, cons i blocs de formigó són alguns dels 26 objectes que l'entitat especialitzada en la conservació, estudi i divulgació del medi marí SUBMON ha retirat de la posidònia de la badia de Cadaqués, a ple Cap de Creus.

El projecte LIBERA, impulsat per SEO/BirdLife -l'ONG ambiental degana a Espanya- en aliança amb Ecoembes (organització mediambiental sense ànim de lucre que promou l'economia circular a través del reciclatge dels envasos), té com a objectiu alliberar els espais naturals de deixalles.

Dins la línia de treball del coneixement de l'abandonament de residus en entorns marins, s'ha creat una nova aliança amb SUBMON per contribuir a la conservació de les praderies de posidònia a través de la retirada de residus de gran mida.

Aquesta aliança consisteix a estudiar i retirar, sempre que sigui possible, residus de gran mida dels fons amb presència de posidònia, una planta endèmica essencial per mantenir la biodiversitat del mar Mediterrani.

Les zones on es durà a terme l'estudi són els fons marins del Cap de Gata (Almeria), l'illa de Tabarca (Alacant), la Azohía-Cap Tiñoso (Múrcia) i el Cap de Creus (Alt Empordà).

El primer punt on s'han dut a terme les actuacions ha estat a la badia de Cadaqués, on s'han extret 500 quilos de residus concretats en 26 objectes, principalment elements utilitzats per al registre d'embarcacions en desús i restes d'embarcacions enfonsades.

Per a la retirada dels residus als fons marins es realitzen els treballs en dues fases, una primera de localització, valoració i geoposicionament i una altra d'extracció.

Abans de realitzar l'extracció i retirada dels residus es valora el tipus d'objecte del qual es tracta i la seva possible integració a la praderia de posidònia, integració que es produeix quan l'objecte, a causa del seu pes i del tipus de sediment, s'hi incrusta, per la qual cosa l'acció d'extracció pot comportar un major impacte sobre la posidònia que el mateix residu.

Aquestes actuacions se centren en les praderies de posidònia per ser una planta marina endèmica del Mediterrani, amb un paper ecològic fonamental per al correcte funcionament del medi marí, per exemple, per ser l'hàbitat i refugi de quantitat d'espècies marines o per la seva elevada taxa de producció d'oxigen, que la converteixen en el pulmó del Mediterrani.

Per tot això, aquesta planta marina està protegida tant en l'àmbit nacional com internacional, conformant un hàbitat catalogat com d'interès prioritari per la Directiva Hàbitats (Directiva 92/43 / CEE).

Aquesta primera acció de retirada de grans residus ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cadaqués i s'emmarca en la campanya "1m2 per les platges i els mars" del projecte LIBERA, que consisteix en la presa de dades, amb la participació ciutadania, dels residus que s'acumulen a platges i mars.

Aquestes dades d'aquesta extracció s'integren a la base de dades del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO).

Els mesos vinents Submon seguirà fent la resta d'actuacions previstes a les províncies d'Alacant, Almeria i Múrcia.