L'Observatori Astronòmic d'Albanyà ha començat a col·laborar amb la NASA fora del sistema solar fent servir dades de la nau espacial TESS. L'observatori, dos anys després de la seva inauguració, ho farà incorporant-se a l'equip de seguiment TFOP SG1 de la NASA.

És el primer centre català a col·laborar amb el seguiment de la nau espacial TESS

El centre acumula més de 100 deteccions d'exoplanetes coneguts. La incorporació de l'Observatori Astronòmic Albanyà al projecte TESS arriba després que aquest centre hagi fet ja dues publicacions en l'àmbit de la recerca d'exoplanetes col·laborant amb l'Institut Leibniz d'Astrofísica de Potsdam i amb l'Observatori de Pulkovo a Sant Petersburg.

El director de l'Observatori Astonòmic, Pere Guerra, remarca que «estem orgullosos de participar en la recerca capdavantera de planetes fora del sistema solar» i ha explicat que «en els últims mesos hem estat refinant les capacitats de l'Observatori per convertir-lo en un actor valuós en aquest camp pioner».

La missió principal de TESS és descobrir 50 exoplanetes de mida semblant a la Terra durant la seva missió, amb una durada prevista de 2 anys.

Aquesta missió de la NASA està liderada per l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i ja comença a operar i detectar planetes en estrelles visibles des de l'hemisferi nord.

Un dels millors cels foscos

L'Observatori Astronòmic Albanyà es troba dins del PEIN Alta Garrotxa, al municipi d'Albanyà i adjacent al càmping Bassegoda Park. Es va convertir en el primer campament Starlight de la península Ibèrica. D'altra banda, l'excepcional qualitat del cel d'Albanyà va fer que es convertís en el primer Parc Internacional de Cel Fosc de l'Estat el 2017. A més, és el primer indret de tot el món a rebre aquests dos certificats.

Les instal·lacions de l'Observatori Astronòmic Albanyà compten amb el telescopi més gran de les comarques de Girona; van ser inaugurades l'estiu de 2017 i, al llarg del 2019, ha acollit més de 8.000 visitants.

A banda de les tasques més científiques, l'observatori porta a terme una tasca divulgativa. S'hi poden fer, per exemple, batejos astronòmics nocturns, una activitat fins i tot adreçada als més petits. Tallers i cursos de formació diversos formen part també de les activitats de l'Observatori.