03 de octubre de 2019
03.10.2019
Diari de Girona

Retiren 26 objectes d'uns 500 quilos del fons marí de Cadaqués

La recollida s'engloba en una campanya a tot l'estat espanyol per preservar la posidònia

03.10.2019 | 00:23
Retiren 26 objectes d'uns 500 quilos del fons marí de Cadaqués

El cap de Creus ha estat l'escenari de la primera recollida de residus de grans dimensions en el fons marí del projecte Libera. En total s'han retirat 26 objectes que pesaven uns 500 quilos, i es tractava principalment d'elements de fondeig per a embarcacions en desús i també parts de barques enfonsades.

El projecte Libera forma part de l'ONG SEO Birdlife i compta amb la col·laboració d'Ecoembes. L'objectiu és alliberar el fons marí de residus per tal de facilitar el creixement de la posidònia, una planta marina que està protegida a escala internacional pel gran valor ambiental que té. El projecte també preveu fer altres retirades de residus al cap de Gata i el cap Tiñoso de Múrcia i l'illa de Tabarca d'Alacant. De tota manera, la recollida del cap de Creus ha estat la primera de realitzar-se.

Abans de l'extracció dels objectes, l'entitat ha estudiat detingudament els residus que hi havia en el fons marí de la zona. Posteriorment, s'ha valorat el tipus d'objecte que era i si es podia integrar o no en un prat de posidònia. A vegades hi ha residus que amb el pas del temps han acabat formant part de les plantacions salvatges de posidònia i retirar-los pot comportar un major impacte sobre el creixement de la planta.

La retirada de residus del cap de Creus ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cadaqués. A més, també ha format part de la campanya ciutadana «1 m2 per les platges i els mars», en què la ciutadania els dona dades dels residus que han trobat a sota aigua, s'analitzen i s'incorporen en la base de dades del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit