Figueres aplicarà un recàrrec del 50% en la quota de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) als habitatges buits. La mesura afectarà els pisos d'ús residencial que es trobin desocupats amb caràcter permanent que estiguin desocupats amb caràcter permanent i sense causa justificada durant més de dos anys. La taxa està inclosa a les ordenances fiscals que l'equip de govern portarà a aprovació inicial en el ple de dilluns 7 d'octubre i que estaven prorrogades des del 2017.

Segons ha explicat la regidora d'Economia i Hisenda, Maria Gratacós, la mesura penalitzarà les entitats bancàries i grans tenidors amb habitatges desocupats de manera permanent i no s'ha concretat encara quants pisos desocupats hi hauria a la ciutat. Tot i això, les últimes dades estimades per l'Ajuntament l'any 2018 xifraven el nombre d'habitatges buits entorn als 800.

Les ordenances entraran en vigor l'1 de gener del 2020 i durant tot l'any vinent l'Ajuntament treballarà en la identificació d'aquests habitatges buits a la ciutat. El recàrrec no s'aplicaria fins a finals de l'any vinent, quan es preveu que estigui enllestida la valoració.

El recàrrec s'imposarà seguint la definició d'habitatge desocupat que es recull a la Llei 18/2007 del dret a l'habitatge i on s'exclouen les causes justificades per raons laborals, canvi de domicili per motius de dependència, que la propietat de l'habitatge sigui objecte d'un litigi judicial pendent de resolució o bé l'abandonament de l'habitatge en una zona rural en procés de pèrdua de població.

Les ordenances fiscals també congelen la quota de l'IBI i recullen la bonificació del 95% d'aquest impost per aquells pisos cedits per a ús social. Segons Gratacós, s'ha descartat incrementar la pressió fiscal sobre els ciutadans però la situació econòmica de l'Ajuntament tampoc permet baixar els impostos. La regidora, a més, assegura que l'equip de govern es va reunir amb l'oposició per presentar-los les ordenances fiscals del 2020 i que repetiran aquesta política de «mà estesa» quan tinguin enllestit l'esborrany del pressupost del 2020.

Rebaixa de l'aparcament

D'altra banda, també s'hi inclou la rebaixa del preu de l'estacionament regulat. El cost de dues hores d'estacionament baixarà de 3,90 a 2,40 euros i els quinze primers minuts seran gratuïts. Referent a la zona verda, s'equipara al cost de la blava per a no residents (fins ara tenia un sobrecost) i es crea una tarifa especial per a persones que treballen a Figueres i que no resideixen a la ciutat de fins a 7 hores diàries. Referent als aparcaments dissuasius, s'aplicarà un preu d'un euro al dia i les dues primeres hores seran gratuïtes.

A més, també es modifiquen les taxes per a la utilització dels equipaments municipals: teatre El Jardí, la Cate i els Caputxins.