La DO Empordà qualifica d'«excepcional» la puntuació rebuda en aquesta nova edició de la Guía Peñín 2020. Per primera vegada, supera el centenar de vins excel·lents (entre 90 i 94 punts) en la darrera edició d'aquesta prestigiosa publicació. Fins a 101 vins tenen l'alta puntuació, 18 més que l'any passat. La DO Empordà comercialitza sis milions d'ampolles l'any. Els cellers de Perelada, Mas Llunes i el Celler Cooperatiu Espolla són els que tenen més vins amb puntuacions altes.

La millora constant de les qualificacions dels vins empordanesos en cada edició de la guia torna a posar de manifest la millora qualitativa de les elaboracions dels cellers de la DO Empordà durant els últims anys, remarquen des de la denominació.

Apunten que aquesta millora ha anat acompanyada per l'aposta dels cellerers empordanesos per les varietats autòctones, que han permès elaborar vins singulars i amb molta personalitat. I afegeix que «al llarg dels darrers anys, els vins de Tramuntana s'han guanyat un gran prestigi nacional i internacional que s'ha traduït en un considerable augment de les vendes: dels 2 milions d'ampolles comercialitzades el 2006 a les prop de 6 milions del 2018».

Més de cent vins

Respectea les puntuacions, en cinc anys s'ha passat dels 43 del 2015 als 101 del 2020. A més, per tercera vegada un vi empordanès assoleix la qualificació d'excepcional (entre 95 i 100 punts). Es tracta del vi negre Perelada Finca Garbet 2015, del celler Perelada, que obté 95 punts.

A continuació figuren quatre vins amb 94 punts: dos també del celler Perelada -el negre Finca Garbet 2014 i el dolç Perelada Garnatxa de l'Empordà 12 anys Dolç Natural 2006 Solera-; un del celler Espelt -el vi negre ComaBruna 2016- i un altre del Celler Cooperatiu d'Espolla -el blanc La Porta Vermella 2015 de la col·lecció Vins de Postal.

Un total de 18 vins reben una puntuació de 93 punts, 5 més que en l'edició del 2019; 17 vins aconsegueixen 92 punts; 28 assoleixen una nota de 91 punts, i 33 reben una qualificació de 90 punts.

De la resta de vins puntuats, tots reben la qualificació de molt bons (entre 85 a 89 punts). No hi ha cap vi que baixi d'aquesta nota. En total, els tastadors de la guia han valorat 234 vins empordanesos, dels quals un 43% són puntuats amb l'excel·lent.

Els vins negres empordanesos, els més majoritaris a la denominació, acaparen la majoria d'excel·lents a la Guía Peñín del 2020, amb el 50,4% del total.

A continuació, hi figuren els vins blancs, amb un 26,7%; els dolços, amb un 18,8%, mentre que els rosats i escumosos concentren l'1,9% i el 0,9%, respectivament.

Els vins més ben valorats són els negres de les anyades del 2015 i 2016, i els blancs de les anyades del 2017 i del 2018. Com a totes les edicions també destaquen les bones puntuacions que assoleixen els vins dolços empordanesos.

Tres cellers destacats

Un any més, el celler que aconsegueix més excel·lents és Perelada, amb 17 vins puntuats amb aquesta nota, seguit de Mas Llunes i del Celler Cooperatiu Espolla, amb 9; Vinyes dels Aspres, amb 8; Espelt i Vinyes d'Olivardots, amb 6, i Martí i Fabra, amb 5. La Guía Peñín valora els vins de 24 cellers DO Empordà, 22 dels quals aconsegueixen situar un o més vins a la categoria d'excel·lent, pràcticament els mateixos resultats de l'edició vigent.

Els vins més ben valorats de la DO Empordà es podran tastar a Barcelona durant la jornada que tindrà lloc el dilluns 28 d'octubre i que està destinada al públic professional de la restauració i l'hostaleria de Barcelona i rodalia.

Amb aquest acte, que se celebrarà a l'espai Flowers by Bornay, situat al barri de Sants, la DO Empordà busca continuar enfortint aquesta estreta relació amb la restauració de la capital catalana.