Es calcula que, entre finals de gener i principis de febrer del 39, per l'Alt Empordà hi van passar entre 465.000 i 470.000 refugiats que fugien cap a França. Molts ho van fer travessant els Pirineus a través del Pertús, Portbou i altres municipis com la Vajol o la Jonquera, «però per Maçanet també s'hi arribava i per explicar-ho hem senyalitzat els tres camins que milers de persones van emprendre el febrer del 1939 i que també van utilitzar a la inversa, anys més tard, aquells que fugien de l'ocupació nazi a França» explica l'alcaldessa, Mercè Bosch

. «Són molts exilis els que van passar per les nostres muntanyes i intentarem explicar-los tots» afegeix.

El projecte per recuperar la ruta «dels exilis» va començar fa més d'un any i, des de finals de setembre, és ja una realitat. Maçanet de Cabrenys, en col·laboració amb l'historiador local Pere Roure, ha estrenat la senyalització dels tres camins.

La primera de les sortides es va fer el 27 de setembre per inaugurar les rutes, i s'intentarà repetir periòdicament per resseguir cada un d'aquests camins. L'Ajuntament, que està treballant en diferents projectes transfronterers, pretén, «si hi ha interès per part d'ajuntaments francesos, contactar les rutes fins a l'altra banda, perquè la majoria de la gent que fugia d'aquí Maçanet intentava arribar a pobles com Ceret».

Els tres trajectes sumen uns 18 quilòmetres i passen pel massís de les Salines. «La gent es desplaçava en vehicle fins a l'últim habitatge que hi havia, que era la Casa Forestal, allà abandonaven els vehicles, els tiraven muntanya avall i els cremaven per no deixar cap rastre i continuaven el camí a peu per camins de muntanya».

Des de La Casa Forestal, s'obrien tres possibles rutes, les quals posteriorment es van convertir en via d'entrada per a les persones que fugien del terror nazi durant la Segona Guerra Mundial. La primera de les rutes és la que es dirigeix a la collada dels Pous, la segona passa pel santuari de les Salines i la tercera forma part d'un enllaç que porta a la frontera del municipi i, des d'allí, travessar fins a l'estat francès.

El projecte està en una primera fase. Ara l'Ajuntament ha inaugurat les rutes amb una senyalització provisional. De moment, s'han instal·lat els cartells indicatius i una pancarta amb una fotografia de l'època a l'edifici conegut com La Forestal, «però ja s'està treballant amb el Museu Memorial de l'Exili per instal·lar un cartellatge que posi en context històric els visitants».

La presentació del projecte va comptar amb la Maria i la Mercè Figa, dues de les «supervivents» de la Guerra Civil que van poder recordar, amb 91 i 89 anys, com van viure aquells fets de primera mà.Després es va iniciar la sortida que va portar els participants des de l'edifici de La Forestal fins al santuari de les Salines on se'ls va oferir un petit mos de l'època, una tassa de caldo amb una mica de pa, per intentar reproduir les circumstàncies i condicions que van envoltar tots els homes, les dones i els nens que van emprendre la fugida. De tornada a Maçanet, els participants van poder assistir a la representació de l'obra d' Els darrers dies de la Catalunya Republicana, que narra els últims dies de l'escriptor i polític Antoni Rovira i Virgili en el seu camí cap a l'exili juntament amb la seva família.

«L'objectiu final de la senyalització de les rutes de l'exili és fer-ne difusió perquè hi ha moltes zones de la nostra província, no només de l'Alt Empordà, que no es coneixien i s'ha de recuperar la història perquè malauradament la gent que ho pot explicar és ja gran».

Les tres rutes s'afegeixen a l'oferta que ja ofereix el municipi per conèixer el seu entorn: «Volem donar més opcions a la gent que ve a Maçanet de Cabrenys, a fer senderisme, o rutes de BTT, que puguin també fer les rutes de l'exili».