L'equip de govern de Figueres ha autoritzat la instal·lació d'una antena de telefonia mòbil al cementiri municipal. La darrera Junta de Govern va aprovar la llicència d'obra major sol·licitada per l'empresa Telxius Torres España SL, vinculada a Movistar, per col·locar una estació base de telefonia mòbil en una parcel·la entre la Ronda Sud i el cementiri. Es tracta d'una torre de 30 metres amb tres antenes a la part superior.

L'espai es troba allunyat del nucli urbà i és un dels punts recollits en el Pla d'Implantació d'Antenes de Figueres, en la modificació del planejament general que es va impulsar precisament per abordar la problemàtica de les antenes.

Segons va explicar l'alcaldessa, Agnès Lladó, en ser preguntada pel desplegament de la tecnologia 5G en el darrer ple municipal, l'Ajuntament té poca capacitat d'acció per denegar la instal·lació d'antenes.

«La llei general de telecomunicacions va donar màniga ampla a les empreses de telecomunicacions perquè es poguessin instal·lar allà on aconseguissin l'acord amb el propietari», va recordar Lladó, qui va explicar que la polèmica antena del Rally Su, també de Movistar, segueix aturada.

En aquest cas, el propietari del solar del carrer Calçada Romana hauria fet «marxa enrere». «L'Ajuntament no té cap eina més enllà de la llicència urbanística per denegar que es col·loqui i la decisió acaba quedant en la discrecionalitat dels veïns, que són els que aporten l'espai», deia Lladó.

Preocupació al Rally Sud

El passat mes de juny, la instal·lació d'una altra antena de Movistar al Rally Sud ja va fer saltar les alarmes entre les associacions veïnals de la zona. Aleshores el govern va paralitzar-ho perquè l'empresa no tenia els permisos corresponents. L'estructura, a més, va topar amb el rebuig veïnal així com del centre escolar Maria Àngels Anglada, que es troba a les immediateses del solar on es volia col·locar l'aparell. Ara, l'Ajuntament ha concedit permís d'obres també a Movistar per instal·lar-ne un altre al cementiri, allunyat del nucli urbà. Segons fonts municipals no es tractaria de la polèmica antena, sinó d'una torre de telefonia diferent.