Figueres homenatja a títol pòstum l'autor de la cúpula del Teatre-Museu Dalí, l'arquitecte Emilio Pérez Piñero (1935-1972). La proposta organitzada pel catedràtic de Tecnologia Fede Luque inclou conferències i exposicions al Museu de la Tècnica de l'Empordà (fins al 30 d'octubre) i a la sala La Cate (de l'1 al 17 de novembre) amb maquetes i fotografies de l'obra de Pérez Piñero. La cúpula de vidre del Museu Dalí s'ha convertit en emblema de la ciutat des que es va instal·lar el 1973, però Pérez Piñero no va poder veure-la acabada en morir en un accident de trànsit als 37 anys.

L'arquitecte va néixer a València però residia al municipi de Calasparra (Múrcia) i les seves estructures desplegables encara són motiu d'admiració. Els seus projectes fins i tot van cridar l'atenció del govern nord-americà i de la NASA. Aquest darrer s'hi va interessar en el marc del projecte de construcció d'hivernacles a la Lluna. Al llarg de la seva carrera va ser guardonat amb diversos reconeixements, però en el cas de Figueres es viu d'esquenes a l'artífex del principal símbol de la ciutat.

Però Pérez Piñero no era la primera opció de Dalí. El geni havia pensat inicialment en l'arquitecte nord-americà Richard Buckminster Fuller, però no es van entendre en el preu. Dalí va contactar aleshores amb l'arquitecte murcià i va quedar-ne fascinat. «És el geni més gran de l'arquitectura moderna», afirmava en una entrevista publicada el 1971 a Los Sitios.

Mort sobtada

La mort sobtada de Pérez Piñero el 1972 va afectar profundament Dalí. L'accident de trànsit es va produir quan l'arquitecte tornava a Múrcia després d'haver-se trobat amb el pintor per una visita d'obres a Figueres. No va poder veure acabada la cúpula i la instal·lació la va assumir el seu germà.

L'estructura de 14 metres de diàmetre presideix el Teatre-Museu des de fa quaranta-sis anys i s'ha convertit en símbol de Figueres. Va ser una solució arquitectònica per conservar el teatre municipal, després de l'incendi que el va destruir a finals de la Guerra Civil.

Precisament per homenatjar Pérez Piñero s'han programat un seguit d'actes i conferències. El primer d'ells estava previst que se celebrés ahir al vespre amb una conferència a càrrec de l'arquitecte Luis Sánchez Cuenca al Museu de la Tècnica en una xerrada sobre les cúpules geodèsiques a Figueres que es va suspendre pel context polític però es va inaugurar el cicle d'activitats. El dilluns 4 de novembre l'impulsor de l'homenatge, Fede Luque, oferirà la xerrada Un homenatge-exposició a Pérez Piñero, però on m'he ficat? a La Cate i el cicle es tancarà el divendres 15 de novembre amb la conferència de l'arquitecte Emilio Pérez Belda, director de la Fundació Emilio Pérez Piñero i fill de l'homenatjat, sota la mateixa cúpula del Museu Dalí.

«És un personatge molt desconegut a Figueres», assegura Luque, qui destaca que la cúpula amaga molta història i anècdotes desconegudes a la capital de l'Alt Empordà. A tall d'exemple, assenyala que «molta gent no sap que està format per dues cúpules, una d'interior i una d'exterior, amb l'única finalitat de facilitar les tasques de manteniment».

La cúpula actual, però, no és l'original, sinó que es tracta d'una rèplica del 1998, quan l'estructura es va desmuntar i substituir per una de nova degut al deteriorament d'alguns dels materials originals i la necessitat d'optimitzar el control de la llum i la temperatura a l'interior del museu. Així, va ser substituïda per una rèplica exacta a l'original d'Emilio Pérez Piñero. L'estructura es va remodelar i els nous materials permeten garantir unes «condicions òptimes» de conservació de l'interior del museu.