Figueres va celebrar diumenge el Dia de Ciutat amb un concert commemoratiu del Títol de Ciutat i el lliurament dels honors i distincions. Entre els guardonats hi ha dues personalitats àmpliament reconegudes a la comarca i que van morir aquest 2019: el pintor empordanès Ramon Pujolboira (1949-2019) és nomenat Fill Adoptiu i Pilar Heras (1954-2019), directora d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil de la Generalitat des del 2016 fins la seva mort, que ha rebut la Fulla Figuera de Plata.

Aquest va ser el darrer càrrec que va ostentar la figuerenca, però Heras era també docent en l'àmbit de la pedagogia social i va destacar en l'àmbit de la justícia juvenil i la reinserció social i laboral. Va ser professora de la Universitat de Barcelona, doctora en ciències de l'Educació i coordinadora del grup de Recerca de Pedagogia Social per a la inclusió i la cohesió social. Del seu càrrec al capdavant d'Execució penal va destacar pel disseny de mesures penals alternatives que permeten el compliment de penes fora de l'entorn penitenciari, amb treballs comunitaris. La seva mort va impactar en la ciutat i el seu comiat va ser molt concorregut. Per tot plegat, Pilar Heras va ser homenatjada amb la Fulla de Figuera de Plata en reconeixement a la seva trajectòria.

Pujolboira, fill adoptiu

Figueres també va homenatjar el pintor Ramon Pujolboira, que és nomenat fill adoptiu. Va néixer a Barcelona i residia a Albons, però la seva vinculació amb la ciutat li ha valgut ara el reconeixement de Figueres per ser un «gran representant de la pintura empordanesa actual». En destaca que l'any 1984 va convertir-se en un dels membres fundadors del Grup 69, que representà una renovació de la pintura empordanesa.

Una de les accions del Grup 69 va ser un homenatge a Dalí amb una macropintura actualment convertida en un mosaic situat a la plaça Vila d'Ordis de Figueres. Pujolboira va participar activament en la vida cultural figuerenca.