La Institució Alt-empordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (Iaeden) ha presentat al·legacions al projecte d'una nova urbanització amb 320 habitatges a Castelló d'Empúries, l'Hort d'en Negre. L'entitat creu que s'hauria de gestionar millor el parc buit d'habitatges actual, que xifren en més de dos mil, en comptes de créixer més. El projecte s'ha aprovat inicialment i es troba a exposició pública.

L'entitat considera que el nou creixement és desmesurat tenint en compte els habitatges que actualment estan buits sense cap ús i altres que estan en venda.

A més, creuen que les necessitats del municipi són les vivendes socials i «caldria buscar polítiques municipals per incentivar que els habitatges buits s'omplin a un preu assequible».

En aquest sentit, posa de manifest que l'indicador econòmic de la renda familiar disponible bruta de l'any 2016, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya, situa Castelló com el segon poble amb la renda més baixa a Catalunya.

A les al·legacions apunten que el millor seria que «l'Ajuntament redactés el Pla Local d'Habitatge per conèixer les necessitats reals i alhora obrís una oficina d'habitatge per poder gestionar tot l'habitatge buit, en venda i de lloguer del municipi».

A les al·legacions apunten que «l'estat de les masses d'aigua epicontinentals en el tram que afecta el sector té un estat dolent, tant pel que fa a la seva qualitat com a quantitat» i hi ha greus problemes de salinització a la zona. La llei impediria tirar endavant cap creixement si la qualitat i quantitat del recurs no estan resoltes, indiquen.

Per tant, «davant la greu problemàtica d'aigua», no s'hauria de desenvolupar cap creixement urbanístic.

L'entitat demana que no es tiri endavant l'aprovació per «incompliment de la normativa vigent»; que es redacti un Pla Local d'Habitatge del municipi per definir si cal o no fer créixer en habitatges el municipi i quines accions caldria desenvolupar per garantir habitatge a les persones que ho necessiten; i que es valori crear una Oficina Municipal d'Habitatge per estimular l'ocupacio d'habitatges buits.

Les al·legacions s'han presentat en el tràmit d'exposició pública del projecte, que, segons l'Ajuntament, s'ha aprovat inicialment.