L’ampliació del Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà s’espera acabar aquesta tardor, segons han confirmat des del Departament de Territori i Sostenibilitat. Els nous edificis permetran disposar de les gàbies per a la recuperació final dels animals ferits abans d’alliberar-los al medi natural i deixar en desús les velles instal·lacions. Les obres tenen un cost de 188.929,40 euros i completaran els nous equipaments a tocar del Cortalet, del centre de fauna, l’únic a les comarques gironines, que es va començar a construir el 2016.

En aquest moment s’estan acabant de muntar les gàbies de mudes i falta acabar les instal·lacions d’aigua i electricitat; la instal·lació de la càmera frigorífica; i acabar tots els elements de les gàbies voladores, ha informat la Generalitat.

Els treballs consisteixen en la construcció d’un nou edifici a deu metres de l’edifici existent, on actualment hi ha les oficines, els espais per a l’atenció veterinària dels animals i per a la seva alimentació. La resta de les tasques per retornar-los al medi, com les voladores, es porten a terme en uns vells equipaments allunyats d’aquest espai en un dels camins dins el Parc Natural.

L’ampliació millorarà les condicions per als animals i facilitarà la feina al personal.

El nou edifici és una construcció de gàbies amb totes les estances obertes a l’exterior que ocupa 527 metres quadrats. Es tracta d’un edifici rectangular construït en planta baixa on s’accedeix per una rampa. Els animals recuperen les condicions físiques abans de ser allibertats. Les de vol tindran, segons el projecte, 3,90 metres d’altura i les de muda, 3,30 metres.

L’equipament inclou una càmera frigorífica per guardar els aliments dels animals, una cuina per preparar-los i un estabulari per criar animals que serveixen d’aliment.

Per integrar el conjunt a l’entorn es plantarà una filera d’arbres al llarg de la tanca perimetral.

El projecte es va adjudicar el mes de febrer a l’empresa Excavaciones Ampurdán 2000 S.L per 188.929,40 euros i permetrà acabar de dotar d’unes bones instal·lacions el centre de recuperació d’animals, l’únic de les comarques gironines.

L'hospital per a la fauna salvatge gironina

El centre es va crear el 1984 dins el Parc Natural dels Aiguamolls de la mà de la Institució per a la Defensa i Estudi de la Natura (Iaeden) per a la recuperació d’animals salvatges ferits . El 2007 es va integrar a la Xarxa de Centres de Fauna i la Generalitat assumia totes les despeses.

Però el 2013 el centre va rebre per sorpresa la notícia del seu tancament per part de Forestal Catalana, l’empresa depenent del Departament d’Agricultura que el gestionava. Durant un temps en va tornar a assumir la gestió Iaeden amb un conveni amb la Diputació i la Generalitat.

Tres anys després començaven les obres per construir un edifici com a Centre de Fauna. La segona fase que tanca el cercle estaria enllestida aquesta tardor.