L'Ajuntament de Figueres ha aixecat la suspensió de la llicència d'obres que mantenia aturada la instal·lació de la polèmica antena de telefonia mòbil al barri del Rally Sud. L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha reiterat que el consistori s'oposa a l'estructura però que es veu «obligat» a concedir el permís. Lladó insisteix que no disposen d'eines per aturar la col·locació d'aquest tipus d'infraestructures a la ciutat des que es va aprovar el 2014 la Llei General de Telecomunicacions.

L'equip de govern va anul·lar el permís el mes de juny perquè el projecte no incloïa la urbanització del solar, un requisit previ indispensable per a la col·locació de l'antena, i ara n'ha hagut d'aixecar la suspensió. «Un cop fet el pas previ d'urbanització ens veiem abocats i obligats a concedir el permís perquè si no cometríem prevaricació», va insistir Agnès Lladó en una compareixença ahir en el solar on s'instal·larà l'antena.

La polèmica estructura topa amb l'oposició de veïns i del mateix Ajuntament, que mediarà amb Telefónica, l'empresa titular de l'antena, per tal que es «repensin» la ubicació. El solar, al carrer Calçada Romana, es troba en plena trama urbana i en una zona propera a dos equipaments públics: l'escola Maria Àngels Anglada i el CAP. A més, Lladó també va criticar «l'impacte visual» de l'estructura que s'instal·larà a l'entrada de la ciutat.

S'eleva al Síndic

Així mateix, es portarà el cas al Síndic de Greuges juntament amb les signatures recollides pels veïns en una campanya contrària a l'antena. L'alcaldessa va animar els figuerencs que signin perquè aquesta estructura no es pugui instal·lar i ha assegurat que elevaran el cas al Síndic per demanar «empara i consell com a ciutat».

A més, també va proposar impulsar un front comú amb el municipalisme per liderar un canvi en la regulació en aquesta matèria a través de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). «Hem d'anar junts per fer una pressió important perquè aquesta legislació pugui ser canviada i que en l'àmbit municipal ens puguem dotar de les eines corresponents», va dir l'alcaldessa.

Lladó també va assegurar que en el marc de la redacció del nou POUM «s'afinarà més» el mapa d'antenes per evitar que es repeteixin casos com aquest.

Retrets entre el govern i Junts

Precisament la instal·lació d'aquesta antena va ser motiu de discussió en el ple municipal d'ahir, en un intercanvi de retrets entre l'equip de govern i el grup de Junts. «Per què va permetre que es fessin unes obres que no tenien llicència?», retreia l'alcaldessa a l'exalcalde Jordi Masquef, qui per la seva banda va defensar no haver concedit cap llicència per a aquesta antena.

L'Ajuntament disposa d'un Pla d'Implantació d'Antenes, recollit en la modificació del planejament general, que es va impulsar precisament per abordar la problemàtica de les antenes. Un document que segons el vicealcalde Casellas «no serveix» perquè ha quedat «desactualitzat».

En aquest document es recullen els espais idonis i recomanats per a la col·locació d'aquestes estructures, entre els quals hi ha l'entorn del cementiri municipal, on Telefónica ja està instal·lant una altra antena.