La Generalitat ha alliberat 216 exemplars de tortuga mediterrània ( Testudo hermanni) al Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera. Són tortugues nascudes al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera de Garriguella que treballa per preservar l'espècie en aquest espai. A l'Albera hi ha l'últim reducte de població autòctona salvatge de Catalunya.

Fins a començaments del segle XX, la tortuga mediterrània era present a pràcticament tota la costa catalana, des de l'Empordà fins al Montsià, però progressivament les poblacions es van anar reduint a conseqüència de diversos factors, com la destrucció del seu hàbitat o les captures per destinar els animals a ús domèstic.

Actualment, l'Albera és l'últim reducte de Catalunya amb una població salvatge. Per tal de preservar-la, els anys 90 es va començar a treballar en programes de reintroducció i avui en dia també s'hi pot trobar al Parc Natural del Delta de l'Ebre, el Parc Natural del Garraf, el Parc Natural de la Serra de Montsant.

Alliberaments des del 1997

Concretament, al Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera, la Generalitat, i el Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera treballen conjuntament des del 1997 per reforçar les poblacions existents, mitjançant l'alliberament d'exemplars criats al centre. En total, s'han deixat anar més de 3.100 tortugues mediterrànies i s'estima que la població total, entre els exemplars reintroduïts i els salvatges, es troba entre els 7.000 i 15.000 exemplars.

El Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera està situat als terrenys del Santuari del Camp de Garriguella, que gestiona l'Associació Amics de la Tortuga de l'Albera i ATA. El centre acull tortuges de l'Alberta i la d'Estany i té un petit grup reproductor. Cada any n'allibera entre 200 i 300 al medi natural, a la serra de l'Albera.

Ambdues són objecte de programes de reintroducció i actualment la densitat és de 0,8 tortuges per hectàrea, quan l'habitual seria 7,8, segons Joan Budó, responsable del centre.

El centre està obert a visites durant uns mesos de l'any, però la seva principal tasca és la cria en captivitat de les tortugues per tal de reduir la important mortalitat juvenil que es dona a la natura, i així disposar d'un nombre important d'individus per alliberar.