L'Ajuntament de Figueres haurà de pagar 123.796 euros més corresponents a 61 Ajuntament de Figueresfactures per treballs executats entre el 2015 i el 2019. En un ple extraordinari convocat ahir a la tarda es van aprovar tres reconeixements extrajudicials de crèdit per fer front a aquesta despesa. La xifra se suma als 598.000 euros que l'anterior equip de govern de Jordi Masquef (PDeCAT) ja va portar a votació en el ple del passat 9 de maig.

Així, en el global del 2019 ja són 720.000 euros els que s'hauran pagat en factures sense consignació pressupostària per treballs executats en els últims cinc anys. Al ple no hi van assistir quatre regidors d'aquesta formació, entre ells, Jordi Masquef, que el seu grup en va excusar l'absència per problemes d'agenda.

Dels 123.796 euros, l'import més elevat és el referent a l'àrea de comunicació, 93.681 euros. També s'hi inclouen 9.436 euros de l'àrea de joventut i 20.678 euros més de serveis generals. La quantitat es pagarà a través del romanent de tresoreria, de 3,5 milions.

Són factures pendents dels darrers cinc anys, però en el cas de l'àrea de comunicació fan referència als primers cinc mesos del 2019. Lladó va recordar que aleshores es trobaven en precampanya electoral. En aquest període, es va gastar tot el pressupost previst per aquest departament, 116.000 euros, segons Lladó i, a més, cal afegir-hi els 93.681 euros addicionals. En total, representa una despesa de 210.000 euros en comunicació, «el doble del pressupost de l'àrea», va subratllar l'alcaldessa. «D'haver seguit aquest ritme, a finals d'any l'haguéssim multiplicat per cinc», va alertar.

Ja en el ple del mes de maig, es van aprovar 89.300 euros en factures del 2018 vinculades a aquesta àrea sense consignació.

L'equip de govern ja va denunciar l'existència de més factures al calaix el passat mes de juliol, poc després de formar govern. Es tractava aleshores d'una vuitantena de factures per valor de 322.000 euros. La quantitat que ahir es va aprovar amb els vots afirmatius del govern i el PDeCAT correspon a part d'aquest deute. La resta s'ha pagat a través del pressupost de cada àrea. «Hem hagut de trucar un per un cada proveïdor per verificar les feines, moltes d'elles sense encàrrec», va dir l'alcaldessa. Lladó també va alertar que els 720.000 que s'hauran hagut de pagar en tot el 2019 «condicionaran» el pressupost de l'any vinent.

Ara des de l'oposició, el regidor del PDeCAT, Manel Rodríguez, va criticar que des de l'actual govern s'hagi «intentat sembrar sospita». A més, va justificar que la problemàtica de les factures al calaix passa «arreu».

Acusats de «clientelisme»

Tot i això, la gestió en l'anterior mandat va ser durament criticada tant per l'alcaldessa d'ERCEl portaveu del grup taronja, Héctor Amelló, va considerar que part de les factures en comunicació estan vinculades a mitjans o persones afins al PDeCAT i els va acusar de «clientelisme». «Algunes de les persones que pagarem no treballen per la institució, sinó pel partit», va etzibar.