L'Ajuntament de Vilafant espera mobilitzar l'habitatge privat cap al lloguer assequible per resoldre la manca d'habitatge. S'ha aprovat el Programa d'actuació municipal habitatge a Vilafant pel període 2019-2022.

Amb el programa s'espera donar solucions als problemes que s'han detectat a través de diferents estudis com el d'habitatges buits existents a la població. El pla que ara es tira endavant pretén mobilitzar l'habitatge que està en mans de particulars perquè es posi a lloguer.

També s'espera fomentar la rehabilitació. Al marge de les polítiques centrades en els propietaris de vivendes, es plantegen abordar problemàtiques com l'atenció a les persones vulnerables i aquelles sense capacitat d'accedir al mercat lliure; la prevenció de la pobresa energètica; i treballar per la difusió dels serveis i ajuts municipals i supramunicipals en matèria d'habitatge.

La població de Vilafant està integrada per un nucli, el més antic, i un nombre important d'urbanitzacions, prinicipalment amb habitatge unifamiliar o adossat.