Figueres celebra els 600 anys de l'arribada del poble gitano a Catalunya. Després de l'acte inaugural a l'Ajuntament amb la hissada de la bandera del poble gitano fa una estona s'aniran succeïnt al llarg de tot el dia de diverses activitats.

L'Ajuntament fa una crida a la inclusió del col.lectiu.

La programació s'ha iniciat a l'ajuntament amb una recepció oficial, durant el qual l'alcaldessa, Agnès Lladó, ha denunciat la "persecució i el genocidi" que ha patit la comunitat. Figueres és la primera ciutat en acollir la commemoració de l'arribada dels gitanos a Catalunya, establerta el 26 de novembre.

"Hem de combatre l'antigitanisme i l'exclusió i posar llum en la història del poble gitano" ha remarcat Lladó, acompanyada pel regidor José Castellón, el primer edil gitano de la ciutat.

Per la seva banda, el Director General d'Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, ha assegurat que la Generalitat treballa per al reconeixement del poble gitano i en la lluita contra el racisme i l'antigitanisme. "Intentem donar passes cada cop més grans" ha dit i ha avançat la creació de l'Institut Català del Poble Gitano.

"600 Anys del Poble Gitano a Catalunya" és una exposició que es pot veure a la Biblioteca Pública Fages de Climent.

També hi ha activitats vinculades a les escoles com un taller de rumba catalana o contes gitanos.

A dos quarts de set de la tarda hi haurà a plaça Catalunya una activitat cultural del poble gitano per acabar a les vuit amb la cloenda dels actes.

Figueres té actualment una important comunitat gitana, una part de la qual es concentra al secto oest de la ciutat.