Queixes a Avinyonet de Puigventós per l'incivisme i les destrosses que els visitants ocasionen en parets i barraques de pedra seca. Una família del municipi denuncia públicament destrosses en terrenys forestals de propietat privada, deixalles dels excursionistes i enfrontaments amb boletaires.

És el que ha patit en Marc Puig en les darreres setmanes. La seva família és propietària d'un terreny a la Garriga d'Empordà, entre Avinyonet i Llers, i ha patit nombroses destrosses ocasionades pel pas de persones. Diu estar-ne «fart» perquè és un problema que arrosseguen «des de fa temps».

Explica que les parets més baixes són d'un metre i mig i que la seva família ha col·locat una porta de fusta d'accés a la parcel·la de propietat privada que en els darrers dies s'han trobat trencada. «Cada setmana hem de refer parts de la paret de pedra seca», assegura. Aquestes estructures estan catalogades i protegides com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).

Els agreujants

La situació diu que s'agreuja «quan comença la temporada de cacera» i que a mitjans d'octubre s'intensifica amb la presència de boletaires, quan subratlla que creix el volum de deixalles. Però el detonant que l'ha empès a fer-ho públic va ser, assegura, un enfrontament amb un boletaire la setmana passada mentre Puig es trobava a la finca, durant el qual va patir una ferida a la mà amb una eina de buscar bolets. Ho ha posat en coneixement dels Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals.

Des de l'Ajuntament, l'alcaldessa, Júlia Gil, alerta que s'està fent malbé patrimoni històric que des del municipi vetllen per preservar. «No es poden tolerar aquests comportaments», alerta, però «no podem acusar ni boletaires, ni caçadors ni excursionistes», destaca l'alcaldessa.