La rehabilitació de l'antic convent de Sant Agustí (s. XVII-XVIII) de Castelló d'Empúries ha posat al descobert dues criptes que contenen restes òssies. Les excavacions s'emmarquen en els treballs de rehabilitació de l'antic convent per convertir-lo en equipament cultural. Paral·lelament a les tasques arqueològiques, es realitzarà un estudi paleontològic d'aquestes restes humanes trobades a l'interior dels ossaris. L'Ajuntament disposarà de l'immoble en els propers 40 anys, a través d'una cessió amb la propietat.

A més de les dues criptes, també s'ha realitzat un estudi dels túnels subterranis anteriors al convent: un de grans dimensions, així com un altre situat sota la paret del costat nord de l'antiga església del convent.

Les obres de rehabilitació van començar el 2017 amb l'objectiu d'aconseguir que l'antiga església del convent, l'espai rehabilitat i estudiat arqueològicament, esdevingui un espai visitable i una sala d'activitats culturals complementària al Museu d'Història Medieval. L'actual immoble del convent de Sant Agustí està catalogat i inclòs en el Pla Especial del Centre Històric de Castelló d'Empúries.

L'origen

Va ser construït en època moderna en substitució de l'antic convent, d'època medieval i que datava del segle XIII, situat fora dels murs de la vila comtal. La destrucció del primitiu edifici durant els segles XVII i XVIII a causa de les guerres i les invasions franceses de l'Empordà va provocar el trasllat dels monjos agustinians a dins la ciutat emmurallada. Va ser aleshores quan es va construir l'actual edifici del convent.

Els treballs de rehabilitació que s'hi estan executant estan finançats en un 60% per la Diputació de Girona i després de l'acord amb els propietaris de l'edifici a través d'un acord de cessió. Una part important dels treballs han consistit en refer-lo, ja que estava totalment descobert.