El Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó de Castelló d'Empúries ha rebut recentment la donació particular d’un conjunt de 22 peces i objectes de diferents èpoques històriques i de gran valor cultural, històric i patrimonial, que passen a formar part del fons històric i arqueològic del museu.

El col·leccionista particular Martín Guirado ha manifestat el seu desig que aquestes peces formin part del patrimoni històric i cultural del municipi i que es conservin i s’exposin al museu.

El conjunt d’objectes i béns mobles està format per 12 monedes d’època moderna i contemporània (dels anys 1651 a 1870); 8 bales de mosquet d’època moderna (segles XVII i XVIII); una daga del segle XVIII; i un recanvi de munició de pistola d’època contemporània (del segle XIX).

Pel què fa a les monedes que han estat donades al museu, "es tracta d’un conjunt numismàtic molt interessant i de gran valor cultural", han informat des del Museu. Són monedes de diferents èpoques, la major part de coure; la més antiga data de 1651 i la més moderna de l’any 1870, i són de diferents valors, d’ús corrent a l’època corresponent.

Hi ha set monedes, segons el Museu, de força valor del segle XVII, anomenades ardit, sisè o ressegell de maravedís (de 1651 i d’altres anys); una moneda de 1808 (de l’època de la Guerra del Francès); una moneda de 1820 amb l’escut de la Generalitat de Catalunya (del període del regnat d’Isabel II); dues monedes de 1846; i també una moneda de 1870.

Dels soldats d'infanteria

Les vuit bales de plom donades corresponen a la munició de mosquet, una arma de foc portàtil llarga dels soldats d'infanteria utilitzada entre el segle XVI i el segle XVII. Evolució de l'arcabús, era una arma tan llarga i pesant (el seu canó feia fins a metre i mig) que per a disparar calia recolzar-lo en una forca; el sistema de foc consistia a aplicar-hi una metxa i utilitzava bales de plom o de ferro.

Els objectes es conservaran al Museu i alguns passaran a formar part de la col·lecció permanent

El Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV prossegueix amb la seva missió de conservar, protegir, recuperar i difondre el patrimoni arqueològic, històric i cultural de Castelló d’Empúries; alhora agraeix les donacions de peces i fa una crida a tothom qui vulgui cedir o donar objectes i peces perquè puguin formar part del patrimoni històric i cultural del municipi.