El projecte Sèpia, que s'ha desenvolupat a l'Escala i Torroella de Montgrí, ha permès salvar més d'un milió i mig d'ous de sèpies i calamars. Els impulsors donen enguany per finalitzada la iniciativa i la preservació de l'espècie l'hauran d'assumir els pescadors de manera autònoma.

El projecte va arrencar fa quatre anys a l'Escala i ha consistit a col·locar unes branques artificials al fons marí per tal que els calamars i sèpies poguessin depositar-hi els seus ous. A més, diversos pescadors han col·laborat guardant alguns dels ous que quedaven atrapats a les seves xarxes per, posteriorment, cuidar-los en incubadores.

Un dels seus impulsors, Isaac Moya, ha explicat que estan satisfets perquè «s'han assolit objectius de minimitzar els arts de pesca» en la fauna marítima. Ara, però, volen que siguin els pescadors els que liderin el projecte.

Per això han redactat «un manual de bones pràctiques» que recull tots els protocols que han seguit fins ara en la recollida d'ous. A més, els impulsors han garantit que es mantindran vinculats al projecte, però amb un paper «d'assessorament».

Segons ha explicat Moya, estan treballant per donar «un certificat» als pescadors artesanals que participin en el projecte i d'aquesta manera, oferir un «al·licient» als pescadors a la vegada que es dona «un valor afegit» a les sèpies i calamars que es pesquen.

Més enllà de la finalització del projecte Sèpia, els seus impulsors tenen clar que seguiran treballant en «l'educació» de les accions que porten a terme per garantir la sostenibilitat. Moya ha garantit que seguiran explicant la tasca que fan els pescadors per reduir el seu impacte en el medi marítim «a través de les xarxes socials, de les escoles i de la pàgina web».