Castelló d'Empúries va celebrar diumenge a l'antic convent de Sant Agustí la festa jueva de la Khanukà amb la dinamització i l'encesa de les llums de la menorah khanukià, a càrrec de Moriah Ferrús. L'acte va comptar amb la participació de més de cent persones.

Des del Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó informaven ahir que els assistents van poder escoltar les explicacions sobre la tradició jueva i l'origen històric i religiós de la Khanukà.

Prèviament els assistents van poder visitar la sinagoga del Puig Mercadal i el Museu d'Història Medieval, i l'acte es va cloure amb un tastet de dolços tradicionals i vi caixer.

La celebració és coneguda també com la Festa de les Llums. Es tracta d'una festa del calendari jueu que se celebra cada any el 25 del mes de Quisleu, té lloc durant vuit dies i commemora la victòria del poble jueu sobre l'ocupació grega (al segle II aC) i la purificació posterior del Temple. És tradició encendre un canelobre o menorà de vuit braços anomenat khanukià, progressivament durant vuit dies, cada vespre amb una espelma més.