El celler Empordàlia treu al mercat un nou vi, l'Ençà, inspirat en el poema "L'Empordà" de Joan Maragall.

Es tracta d'un vi elaborat amb les varietats tradicionals del garnatxa i el samsó.

La presentació es farà a Barcelona, a l'Arxiu Joan Maragall, el 28 de gener, en un acte que el celler vol que sigui també un homenatge al poeta.

El nom del vi fa referència a les paraules que apareixen al poema: "La sirena se féu un xic ençà i un xic ençà el pastor de la muntanya".

Elaborat amb garnatxa i samsó, pretén ser una sinergia entre dues varietats, que vol fer referència a la sirena (el mar) i al pastor (les muntanyes). I segons el celler, "acaba esdevenint un homenatge al poeta Joan Maragall i a l'Empordà com a terra".

Ençà té aromes de fruites negres madures, com la cirera i la mora, combinades amb notes d'espècies. "En boca és un vi rodó i ben estructurat", remarquen des del celler i afegeixen que "harmonitza amb taules de carn vermella, rostits, carns de caça i també convida a descobrir els platillos i la cuina dels bolets".

L'acte de presentació estarà presidit conjuntament pel President d'Empordàlia, Josep Blanch, i Pere Maragall, llicenciat en història, professor de llengua i literatura catalanes, i nét del poeta. Pere Maragall ha publicat diversos articles i treballs sobre Joan Maragall, i ha escrit un estudi biogràfic del poeta. Durant l'acte, Maragall parlarà de la relació de Joan Maragall amb l'Empordà; i el gerent d'Empordàlia, Simon Casanovas, serà l'encarregat de presentar el vi Ençà.

El celler ha comptat, des del primer moment, amb el suport de l'Arxiu Joan Maragall i del Sr. Pere Maragall, nét del poeta. És per això, que fer la presentació del nou vi Ençà a l'Arxiu Joan Maragall era un cita obligada per retre homenatge al poeta que amb el poema "L'Empordà" va deixar constància de la relació especial que tenia amb aquesta terra.

El poema que inspira el vi narra la llegenda de la sirena i el pastor. La sirena vivia al mar i el pastor, a la muntanya. Es van enamorar i van decidir trobar-se al bell mig del pla, és a dir, a l'Empordà.

Unió de petits agricultors

Empordàlia és la unió de petits agricultors de l'Empordà. El celler està situat entre Pau i Vilajuïga.

Han estat treballant la terra durant moltes generacions i que han creat un nou concepte per valoritzar els productes de la regió i la seva gastronomia.

Els vins que s'elaboren al celler i l'Oli de Pau, elaborats amb varietats autòctones, reflecteixen el caràcter de l'Empordà.

El celler disposa de dues agrobotigues on es poden trobar els seus productes, així com altres productes gastronòmics amb segell empordanès.