El cap de setmana del 18 i 19 de gener Espolla serà la capital de l'oli i l'olivera amb motiu de la celebració de la fira que enguany arriba a la seva 24a edició. Durant els dos dies, la població serà l'eix de diverses activitats destinades a la promoció i presentació de l'oli així com de diversos productes de proximitat. També forma part del programa el tradicional concurs de llançament de pinyol, que té cada any molts seguidors.

La fira arrencarà avui amb la celebració de diverses activitats. La primera d'elles serà el taller d'iniciació al tast d'olis d'oliva verge que anirà a càrrec de Laura Masramon. Durant dues hores es farà divulgació sobre els olis d'oliva catalans i una iniciació al tast amb olis d'oliva verge empordanesos de la collita 2019-2020. A la tarda arribarà el torn de la visita guiada teatralitzada sota el títol Tastar vins pot ser un espectacle!. La « senyora Maria», una veïna d'Espolla, serà l'encarregada de guiar els visitants pel celler cooperatiu local i durant el recorregut explicarà la història del projecte, com es produeixen els vins i moltes anècdotes que faran passar una estona molt divertida a tots els participants. El primer dia de la fira es tancarà, a partir de les 10 de la nit a la sala de la Societat La Fraternal amb l'espectacle Lutimusicals a càrrec de Lutiana-Cor de Veus Blanques. Aquesta formació està integrada per una quinzena de noies d'Arbúcies i Sant Hilari Sacalm que van participar en la segona edició del concurs Oh Happy Day! de TV3. L'espectacle té assegurada la diversió també, ja que es tracta que el públic endevini el musical que interpreten.

Els actes centrals de la fira seran diumenge. Durant tota la jornada se celebrarà la fira comercial pels carrers d'Espolla amb la participació dels trullaires de la comarca.

Igualment durant tot el dia es portarà a terme l'exposició i venda de planter, productes, eines i maquinària relacionada amb l'oli i l'olivera, així com la fira d'artesans i elaboradors de productes de la zona de l'Albera. La programació musical inclou l'actuació, a les 10 del matí de Trobasons-Terral, la Glosada a 2/4 d'1 del migdia i la Ludwing Band, a les 3 de la tarda. La música tindrà com a escenari principal la plaça Marquès de Camps.

Pel que fa als tast de vins del celler cooperatiu d'Espolla es podran fer 4 tastos al preu de 8 euros a la plaça Marquès de Camps, en concret a la parada de l'organització. També en aquest punt de la població es podran degustar els olis de l'Empordà.

Una de les activitats més concurregudes és el photocall on els públics de totes les edats es podran fer una foto o un vídeo. Posteriorment es projectaran les imatges a la plantalla i el públic es podran situar davant i fer-se les fotos. Així sortiran imatges realment originals i divertides com, per exemple, gent simulant que aguanta una olivera o es mulla amb un raig d'oli. Serà de les 11 del matí a les 2 de la tarda a la sala la Coromina.

Com a acte previ a la inauguració oficial de la fira tindrà lloc, a partir de 2/4 de 12 del migdia l'actuació dels castellers de Figueres a la plaça del Dolmen. La inauguració serà a les 12 del migdia amb la tradicional processó de Sant Sebastià amb l'acompanyament dels Grallers d'Espolla. Tot seguit a l'església tindrà lloc la missa solemne cantada amb la coral d'Espolla.

I un dels actes més destacats és el concurs de llançament de pinyol d'oliva amb la participació d'autèntics especialistes. Serà a partir de les 4 de la tarda davant de l'església. El concurs, que arriba a la seva 21a edició, està obert a la partipació de qulsevol persona. Per als que no coneguin com funciona aquest concurs, cal dir que l'organització proporcionarà les olives de les quals els participants sense manipular-les en cap moment, n'extrauran els pinyols que s'hauran de llançar amb la boca sobre una superfície convenient delimitada.

Segons consta a les bases guanyarà la persona que aconsegueixi la distància més llarga. També hi haurà un premi en categoria infantil, fins a 12 anys.

Després del concurs, davant de l'església, hi haurà el comiat de germanor de la fira amb el ball de l'oli i a les 7 de la tarda a la sala de la Societat La Fraternal el ball de festa major amb el grup Sharazan. Aquest any també els organitzadors de la fira s'han proposat reduir al màxim els envasos plàstics. A la parada de l'Associació Cultural Espollenca, coorganitzadora de la Fira, no es donaran gots d'un sol ús, ni es venen ampolletes d'aigua. L'alternativa serà oferir gots reutilitzables i retornables i servir aigua de garrafes... també es recorda la gent que s'ompli el got amb aigua de la font.

Durant tot el dia a la plaça del Marquès de Camps la parada de l'Associació Cultural Espollenca oferirà als visitants una selecció de productes de qualitat, de proximitat i de km0 per fer un àpat bo i barat. L'especialitat és la torrada amb oli o allioli i Saussisa. (Saussissa de les carnisseries espollenques Can Tola i Can Salvi; oli, vi i i garnatxa del Celler Cooperatiu d'Espolla; pa cuit al forn de llenya del forn Josep de Sant Climent; allioli de l'avia Maria d'Espolla.