L'Ajuntament de Figueres impulsa un programa socioeducatiu per als menors que la Guàrdia Urbana enxampi consumint droga al carrer. Es tracta d'una mesura alternativa a les sancions econòmiques, que oscil·len entre 300 i 600 euros, per als joves denunciats que es posarà en marxa aquest 2020. Així, els menors i les seves famílies podran optar per aquesta segona via de reeducació si es comprometen a participar en aquest programa i se'ls retirarà la sanció.

En els darrers cinc mesos s'han detectat 29 casos, segons ha detallat el regidor de Seguretat, Pere Casellas.

La mesura compta amb la col·laboració del Departament d'Interior i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i consisteix en un total de cinc sessions terapèutiques i educatives amb professionals i psicòlegs. D'aquestes, tres seran individualitzades amb el menor i dues es faran amb la família.

L'objectiu és revertir els hàbits de consum de substàncies estupefaents entre aquest col·lectiu i implicar-hi la família. L'assistència és obligatoria i en el cas que es falti a alguna sessió, es reactiva automàticament la sanció incial.

Des de l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament, el regidor de Serveis Socials, Jesús Quiroga, ha subratllat que l'objectiu del programa és que els més joves prenguin consciència així de com prevenir aquest hàbit. «És una problemàtica que podria quedar com una intervenció policial, però que podem treballar d'una manera transversal», assegura Quiroga.

Els dos representants de l'equip de govern han exposat la preocupació pels 29 casos detectats i Casellas ha recordat que un dels joves era menor de 14 anys.

Precisament, Casellas ha recordat que s'han incrementat les sancions «un 400%», la qual cosa «ens permet conèixer la realiat del carrer». «La majoria dels denunciats per consumir substàncies al carrer eren menors i això ens ha fet saltar l'alarma», destaca el també vicealcalde. La Guàrdia Urbana va endurir la pressió aquest setembre i és a partir d'aleshores quan, segons Casellas, es va començar a notar aquest repunt.

Així mateix, el vicealcalde destaca que l'Ajuntament triplicarà el pressupost de la unitat canina per assegurar intervencions cada quinze dies.