L’Hospital de Figueres ha implantat un programa de suport als pacients fumadors que ingressen a la planta d’Hospitalització Mèdica i que vulguin deixar el tabac. La mesura s’ha instaurat de forma permanent a la primera planta del centre hospitalari i s’està valorant ampliar-la a la resta d’àrees després dels «bons resultats» de la prova pilot efectuada entre el 2017 i el 2019, expliquen des de l’hospital.

Quan una persona és fumadora, l’entrada a un centre sanitari li suposa haver d’abandonar l’hàbit de cop. A més, l’ingrés és un moment «òptim» perquè el pacient està més receptiu, defensen des de l’hospital.

L’any 2017 l’hospital de Figueres va impulsar aquest programa pilot d’ajuda al pacient fumador amb la col·laboració de les àrees bàsiques de salut de l’Alt Empordà, que havien de fer el seguiment del pacient a l’alta.

L'objectiu era el de minimitzar l’impacte de l’ingrés en els pacients fumadors, proporcionar eines a la infermeria de planta per gestionar aquestes situacions i sensibilitzar la població de la necessitat de deixar de fumar.

El programa va comptar amb la participació de 42 pacients però el control es va poder fer en 36. Al cap d’un any, 8 dels 36 participants havien deixat de fumar, és a dir, un 28,57%.

El 71% dels ingressats que van acceptar participar en aquesta prova pilot tenien patologies respiratòries. La participació dels ingressats en aquest programa és totalment voluntària. Quan el pacient accepta, el metge li recepta el pegat de nicotina durant tot l’ingrés i se li fa un seguiment amb assessorament. Un cop d’alta, el control es fa a través del CAP de referència.