Figueres vol posar ordre a la instal·lació d'antenes de telefonia i el desplegament de la tecnologia 5G representa un repte per als municipis, ja que l'actual normativa és poc restrictiva. Davant d'aquest escenari i arran de la polèmica viscuda al barri del Rally Sud de Figueres, l'Ajuntament ha contactat amb les companyies de telefonia per poder consensuar la instal·lació d'antenes.

El passat mes de desembre, el ple va aprovar una moció del grup de Junts per Figueres que demanava crear una comissió en què hi tinguessin representació els serveis tècnics municipals i les operadores precisament per treballar conjuntament el desplegament de la tecnologia 5G.

En el ple d'aquest dilluns, en resposta a una pregunta del regidor Carles Arbolí (Junts), l'alcaldessa, Agnès Lladó (ERC), va explicar que actualment estan a l'espera de rebre la resposta d'aquestes companyies per poder crear la comissió. Segons fonts autoritzades, l'Ajuntament s'hauria posat en contacte amb totes les operadores però no especifiquen de quantes ni de quines es tractaria.

Lladó també va explicar que han sol·licitat a l'Associació Catalana de Municipis (ACM) un marc normatiu unificat per a tots els municipis. L'objectiu del document és establir uns criteris comuns a l'hora d'actuar en aquesta matèria «perquè no ens trobem que a cada fanal ens instal·lin una antena», va argumentar.

Tot i això, l'alcaldessa ja havia assegurat amb anterioritat que aquestes operadores no tenen previst fer el desplegament del 5G a Figueres fins d'aquí a dos anys, la qual cosa permetria desenvolupar durant aquest període el grup de treball. De fet, les antenes de 5G són de dimensions més petites que les antenes convencionals i l'Ajuntament tem que precisament això en faciliti la proliferació.

El debat es reobre

El debat s'ha reobert arran de la polèmica sorgida amb la instal·lació de l'antena de telefonia al barri del Rally Sud de Figueres. Aquesta estructura, que actualment ja està retirada, va comptar tant amb el rebuig dels veïns com del mateix Ajuntament, que va mediar amb Telefónica, l'empresa titular de la torre, per tal de trobar una altra ubicació allunyada del nucli urbà.

Finalment, el passat mes de novembre, la companyia va aturar-ne la construcció, que ja s'havia iniciat, i en les últimes setmanes s'ha acabat de retirar l'estructura que encara ocupava el terreny on s'havia previst.

L'Ajuntament disposa d'un Pla d'Implantació d'Antenes en el qual es recullen els espais recomanats per a la col·locació d'aquestes infraestructures, entre les quals hi ha l'entorn del cementiri, on ja se n'ha instal·lat una.