07 de febrer de 2020
07.02.2020
OPINIÓ

Dèiem ahir

07.02.2020 | 00:09

Potser avui, benvolguts lectors, no seré gaire original ja que, bàsicament, reproduiré les declaracions que del figuerenc, fins fa ben poc Director General de Transports de la Gencat.cat Pere Padrosa (empresari provinent del sector del transport), publica el nostre company d'editorial Empordà, a propòsit de la tan escatainada reclamació de més infraestructures viàries perquè d'elles depenien el futur de Catalunya, d'Espanya, d'Europa i de la globalitat mundial.

Però crec que és necessari i convenient citar-les. Se'n recorden? El tercer carril de l'autopista, deficitari; el TAV a França deficitari; el tren convencional, d'aquest ja ni se'n parla, i ara encara hi ha qui reclama completar el desdoblament de l'N-II fins a la Jonquera i, a més crear un nou ferrocarril per a mercaderies, que a més a més d'altres implicacions, veurem com es mantindria l'autopista si traguem del seu pas els camions, del desviament dels quals vaig estar en aquestes pàgines un aferrissat defensor abans que Santi Vila i Ana Pastor ho decidissin. Perquè algú creu que l'alliberament de l'autopista ens portarà la seva gratuïtat? Diu Padrosa (i no soc sinó just en recordar que aquesta ha estat des de sempre la meva posició en escrits i debats públics i en converses privades) que «el desdoblament de l'N-II fins a la Jonquera no té cap sentit... perquè el manteniment d'aquesta via doble paral·lela a una altra via ràpida que ja tenim seria insostenible...».

I continua: «Si els francesos no ho han fet i no tenim una carretera bona que des de la Jonquera o el Pertús pugui empalmar amb aquesta via desdoblada, què en fem d'arribar a la Jonquera... arribar a un cul de sac? Els francesos no ho faran mai». Jo li preguntava fa temps a un alcalde, nacionalista, és clar: i per on la fareu passar, l'autovia? I em contestava: «Poc que la volem l'autovia; el que volem és tocar els dallonses a Madrid».

I així estem, com diu l'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, i es publica al mateix article: «Ara ja tenim nou carrils, sis d'autopista i tres de Nacional; en tindríem tres més i seria una bajanada i, mentrestant tenim l'escola en barracons...». Potser és aquest la qüestió: reclamar coses a Madrid per amagar el que no fa la Generalitat de Barcelona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit