07 de febrer de 2020
07.02.2020

Homenatge als exiliats i deportats que van creuar la frontera el 1939

Una seixantena de persones recorrerà avui part del camí per on van fugir per la Vajol . El Museu de l'Exili inaugurarà una nova exposició dedicada

07.02.2020 | 10:50
L'exposició que s'estrenarà demà al Museu de l'Exili.

La Direcció General de Memòria Democràtica i el Museu Memorial de l'Exili (MUME), organismes que depenen del Departament de Justícia, faran un homenatge avui en record als exiliats i deportats que van creuar la frontera amb França l'any 1939. Recorreran un tram del camí per on van fugir a la Vajol i s'inaugurarà una nova exposició al Museu de l'Exili. 

Una seixantena de persones de diferents entitats memorialistes es trobaran a les 11 hores del matí a l'encreuament entre la GI-505 i el camí al Coll de Lli, al terme municipal de la Vajol.

Des d'allà caminaran durant uns 30 minuts fins al Coll de Lli, situat a 712,8 metres d'alçada, on tindrà lloc un acte d'homenatge amb una lectura de textos de Pere Bosch-Gimpera i Carles Pi i Sunyer, i una interpretació musical d'Ana Ros i Mercè Miró. La consellera de Justícia, Ester Capella, participarà a la caminada i presidirà l'acte d'homenatge.

El Coll del Lli és el lloc per on, el 5 de febrer de 1939, van travessar la frontera el president Lluís Companys, el lehendakari José Antonio Aguirre, el president de la República espanyola, Manuel Azaña i el president de les Corts espanyoles, Diego Martínez Barrio, a més de centenars de civils i militars. L'any 2017 la Generalitat de Catalunya va instituir el 5 de febrer com el Dia Nacional de l'Exili i la Deportació. La jornada d'aquest dissabte s'emmarca en la commemoració d'aquest dia.

Nova exposició al MUME

Un cop acabi l'acte del Coll del Lli, la comitiva de participants i autoritats aniran fins al Museu Memorial de l'Exili (MUME) on la consellera Capella té previst inaugurar l'exposició "Art i exili. Artistes de l'exili català de 1939".

Es tracta d'una mostra comissariada per l'historiador Enric Pujol que permetrà veure la donació d'Abelard Fàbrega al Museu de l'Empordà de Figueres i el fons Josep Narro al Museu Memorial de l'Exili.

L'exposició es podrà visitar fins al 14 de juny al MUME.

El fons Fàbrega del Museu de l'Empordà recull obres de tretze autors amb residència a Llatinoamèrica, bàsicament Mèxic, Argentina i Xile: Josep Bartolí, Francesc Domingo, Roser Bru, Josep Narro, Francesc Moreno Capdevila, Pompeu Audivert, Francesc Camps Ribera, Avel·lí Artís Gener, Marcel·lí Porta, Pere Calders, Enric Climent, Antoni Sbert i Carme Cortès.

D'altra banda, el Fons de Josep Narro del MUME recull l'obra d'aquest il·lustrador feta als camps de concentració francesos entre 1939 i 1941.

La major part d'aquests artistes van coincidir a Mèxic, on van ser acollits gràcies a les actives polítiques d'asil dels governs mexicans entre 1937 i 1945 i on van viure els seus respectius exilis després de la Guerra d'Espanya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook