L'Ajuntament de Figueres ha iniciat les obres d'instal·lació d'una caldera de biomassa a l'escola Anicet de Pagès, amb què es completa el desplegament d'aquesta energia sostenible en cinc equipaments educatius de la ciutat. El projecte es va acollir al programa Benergi de la Diputació de Girona per estendre l'ús d'energies renovables. La caldera d'Anicet de Pagès s'afegeix a les que ja funcionen a l'escola Pous i Pagès, Joaquim Cusí, la llar d'infants Els Pins i l'escola Salvador Dalí. Segons les últimes dades facilitades per l'Ajuntament, en total es reduiran en 300 tones anuals les emissions de diòxid de carboni al medi ambient i s'estalviaran 64.500 euros.

Concretament, en el cas de l'escola Anicet de Pagès es reduirà en 41 tones anuals i s'estalviaran 9.000 euros l'any, tal com recull el projecte executiu. El cost d'inversió ascendeix a 153.670 euros. La Diputació de Girona hi ha aportat una subvenció de 58.709,39 euros i la resta, 94.960,61, han anat a càrrec de l'Ajuntament de Figueres.

Les obres, que tindran una durada de 3 mesos, consisteixen en la construcció d'una sala de calderes rectangular que allotjarà la caldera, un dipòsit d'inèrcia i la sitja per a l'estella. També comprenen la construcció del sistema de xarxa de calor i abastament de serveis i la connexió als edificis de l'escola. S'aprofitarà el canvi de caldera per substituir els radiadors elèctrics dels mòduls prefabricats i se n'instal·laran uns de nous connectats a la caldera de biomassa.

La caldera tindrà una potència de 150 kWt que permetrà abastir la calefacció i aigua calenta als tres edificis de l'escola. L'aigua calenta s'acumularà en un dipòsit d'inèrcia de 4.000 litres.

La regidora de Sostenibilitat, Ester Martos, defensa que la instal·lació de calderes de biomassa té una «doble vessant». D'una banda, considera que en instal·lar-se en escoles contribueixen a fer pedagogia entre escolars sobre el consum energètic. I d'una altra, defensa que facilita la gestió forestal dels boscos de la comarca. «S'utilitzen estelles de boscos de l'Empordà i el procés de neteja que se'n deriva redueix el risc d'incendis», argumenta.

Crear una central de biomassa

La regidora assegura, a més, que des de l'Ajuntament volen «anar més enllà» i donar un impuls al projecte de District heating que ja havia plantejat l'anterior govern.District heating Es tracta de construir una central de biomassa per donar servei a set edificis públics de la zona est (escoles, l'hospital i equipaments esportius). Ester Martos, a més, concreta que s'està estudiant fer-ho extensiu a privats i la fórmula jurídica que s'hauria de seguir. Apunta que es podria desencallar aquest 2020.